Догори
Дати відгук

На Закарпатті може з'явитися 5 сміттєобробних кластерів

Кожен з кластерів міститиме як сортувальні, так і переробні підприємства.

2 хв на прочитання07 Вересня 2023, 14:34
Фото: Держекоінспекція Фото: Держекоінспекція
Поділитись:

На Закарпатті може з'явитися 5 сміттєобробних кластерів:  європейські експерти представили відповідне моделювання. Про це йдеться у пресрелізі Міндовкілля.

Презентацію проєкту Закарпатського регіонального плану управління відходами провели експерти проєкту міжнародної технічної допомоги APENA3. Над документом фахівці працювали спільно із органами місцевої влади за підтримки Міндовкілля. 

“Одним з важливих компонентів реформи є регіональна політика у цій сфері, яка  визначатиметься на основі розроблених регіональних планів управління відходами. Закарпатська область разом з міжнародними експертами провели колосальну роботу. Впевнена, що в майбутньому це дасть можливість регіону стати одним з лідерів у реалізації змін та залучити інвестиції для будівництва необхідної інфраструктури з обробки відходів. Це вкрай актуально в період відбудови країни”, - наголосила заступниця Міністра Вікторія Киреєва.

На основі аналізу для 6 районів області пропонується створити 5 кластерів: Ужгородський, Мукачівський, Хустський, Тячівсько-рахівський та Берегівський. В останньому, до речі, вже будується нове сортувальне підприємство. 

Загалом кожен з кластерів міститиме як сортувальні, так і переробні підприємства. Експерти прорахували декілька можливих моделей їх розбудови. Інвестиційна вартість кожної з них коливається в межах 4 -5 млрд грн.

Для порівняння, створення полігону та розміщення на ньому 100% змішаних твердих полігонів вартуватиме області стільки ж, але не дозволить досягти цільових показників реформи. Адже ключовим є зменшення відсотку захоронення та збільшення обсягів оброблення відходів в Україні. 

Найдорожчим, понад 14 млрд грн, було б будівництво сміттєспалювального заводу. Однак, це також не відповідає суті реформи та й знайти міжнародні інвестиції під реалізацію такого “не дружнього для довкілля” проєкту досить складно. 

Тож на думку міжнародних експертів, з якою погоджуються і представники Закарпатської ОВА, найприйнятнішими є наступні моделі: механіко-біологічне оброблення 100% змішаних твердих побутових відходів з проведенням анаеробного зброджування органічних фракцій або їх компостуванням, з отриманням RDF палива.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.