Догори
Дати відгук

На Заході не вірять у загибель Євгена Пригожина — джерела

Пригожин міг інсценувати свою смерть.

4 хв на прочитання25 Серпня 2023, 15:43
Поділитись:

На Заході зростає скептицизм із приводу загибелі голови ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина, чий літак Embraer ERJ-135 зазнав аварії при перельоті з Москви до Санкт-Петербурга. Закордонні видання розмірковують про те, чи перебував на борту сам лідер військової компанії, чи там був його двійник. Розглядається і версія про існування другого літака, що належав «Вагнеру», поміченого радаром у районі передбачуваної загибелі Пригожина. Виникли сумніви підживлюють тимчасова неможливість пізнання тіл загиблих і необхідність проведення ДНК-експертизи. Про це розповідає «Октагон».

Британська газета Daily Mail зробила досить сміливе припущення, що Євген Пригожин міг інсценувати свою смерть. Згідно з технічними деталями польоту, опублікованими сервісом Flightradar24, літак не виявляв жодних ознак несправностей доти, доки не почав різке зниження за 30 секунд до краху. На відеозаписі, що з'явився в інтернеті, показано, як Embraer пікірує в Бологівському районі Тверської області, де згодом були виявлені його уламки. Daily Mail, не заперечуючи факту катастрофи, висуває гіпотезу про те, що на борту Пригожина не було. Газета повідомляє, що в тому ж місці й у той же час радарами помічено другий літак, що належав ПВК «Вагнер», — про це пише телеграм-канал Grey Zone. За версією видання, Євген Пригожин, імовірно, перебував на борту другого літака, ховаючись таким чином від організаторів замаху та заплутуючи слід.

Сервіс Flightradar24 виклав у мережу технічні деталі польоту Embraer ERJ-135. Скріншот: Flightradar24

Daily Mail нагадує, що в 2019 році так само було оголошено про загибель голови «Вагнера» в результаті авіакатастрофи, а через три дні виявилося, що він живий. Як повідомляють кореспонденти, раніше було помічено випадки, коли пасажири з фальшивим паспортом на ім'я Євгена Пригожина сідали в літак для того, щоби приховати справжнє місцеперебування лідера військової компанії та захистити його від можливих замахів. Видання наголошує, що офіційного підтвердження смерті Пригожина поки що не надходило. Ба більше, процес упізнання тіл, вивезених з місця аварії в чорних мішках, досі не завершено.

Численні західні ЗМІ одне за одним озвучують ще одну цікаву версію: нібито в літаку, що зазнав катастрофи, був один із двійників Пригожина. Італійська газета Il Fatto Quotidiano зазначає, що близькі до групи «Вагнер» джерела ще 21 серпня публікували в мережі свіжі фотографії Євгена Пригожина в Африці, тоді як за дві доби голова ПВК сідав у приватний літак в одному з аеропортів Москви. Видання нагадує, що місяць тому The New York Times писала про існування двійників Євгена Пригожина, які мають заплутувати слід і допомагати уникнути можливих замахів на лідера «Вагнера».

Цілком імовірно, вважає Il Fatto Quotidiano, що і цього разу на борт зійшов не сам Пригожин, а його двійник.

Смерть лідера військової компанії здається очевидною, проте викликає безліч питань, зокрема на рівні урядів. Зокрема, один із колишніх французьких міністрів, близький до правлячих кіл, Олів'є Веран заявив, що Франція має «обґрунтовані сумніви» щодо обставин аварії літака Євгена Пригожина.

Телекомпанія Al Jazeera з посиланням на джерела у ПВК «Вагнер» повідомляє, що на місці катастрофи нібито було знайдено телефон Євгена Пригожина. Водночас на численних європейських телеканалах пройшла новина про те, що раніше група «Вагнер» в офіційному повідомленні у своєму Телеграм-каналі застерігав учасників від необережних кроків, закликаючи їх до пильності. Сторонні спостерігачі можуть припустити, що військова компанія зацікавлена у тому, щоби переконати громадськість у загибелі Пригожина. Лідер «Вагнера» неодноразово отримував попередження про небезпеку, що загрожувала йому, і, ймовірно, мав бути вкрай завбачливим і обережним. Сумніви у раптовій і безглуздій смерті Пригожина не залишають західну пресу.

Нагадаємо, основна версія авіакатастрофи літака Пригожина — вибух бомби, але деякі факти її спростовують — джерела.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023