Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Основна версія авіакатастрофи літака Пригожина — вибух бомби, але деякі факти її спростовують — джерела

Основна версія авіакатастрофи літака Пригожина — вибух бомби, але деякі факти її спростовують — джерела

На тілах загиблих і на обшивці літака є сліди ураження осколковими елементами, схожими на «роботу» комплексу ППО С-300.

3 хв на прочитання25 Серпня 2023, 01:22
Поділитись:

В РФ триває розслідування причин авіакатастрофи літака Євгена Пригожина, яка сталася 23 серпня. Офіційної інформації щодо перебігу розслідування нема. У Слідчому комітеті «Комерсанту» заявили, що для версії про теракт підстав наразі немає, тому порушено кримінальну справу про порушення правил безпеки й експлуатації транспортного засобу.

Про це розповідають «Важливі історії».

Одна з версій слідства — закладений у відсік шасі вибуховий пристрій, каже джерело телеграм-каналу SHOT.

«Від вибухової розгерметизації всі, хто перебував на борту, миттєво знепритомнів, тому пілоти не змогли доповісти про НП», — пише канал. Саме через вибух у небі хвостова частина літака впала за 5 км від фюзеляжу.

Тимчасом джерело ВЧК-ОГПУ повідомило, що на тілах загиблих і на обшивці деталей літака є сліди ураження осколковими елементами, схожими на «роботу» комплексу ППО С-300. Про те, що літак Пригожина збили ППО, напередодні писав пов'язаний із ПВК «Вагнер» канал Grey Zone. Таку ж причину аварії виданню Financial Times назвав анонімний західний чиновник.

За даними Baza, версія про застосування ППО не є пріоритетною. На думку експертів, на деталях «Ембраєра» занадто мало пошкоджень від шрапнелі. Крім того, під час падіння літака в небі не було видно інверсійних слідів ракети.

Основна версія російського слідства — вибух бомби в сервісному відсіку в районі санвузла. Слідчі не виключають, що на борту «Ембраєра» могли бути два СВУ.

За інформацією видання, поки що все вказує на те, що вибух стався в сервісному відсіку в районі хвостової частини літака, яка впала за кілька кілометрів від фюзеляжу. З відсіку, який одночасно є вантажним, є доступ і до туалету, розташованого біля хвоста. Кіль «Ембраєра» залишився практично цілим. На думку слідчих, бомба навряд чи була встановлена у відсік шасі: поряд розташовані паливні баки і при детонуванні СВУ в цьому місці літак був би охоплений вогнем уже при падінні. Можливо, на борту було закладено два вибухові пристрої — на випадок, якщо одна бомба не спрацює.

Розслідування розпочали з відпрацювання етапу технічного обслуговування літака в Шереметьєво перед вильотом до Санкт-Петербурга. Правоохоронці встановлюють список осіб, які мали допуск до борту, оглядають камери в аеропорту та опитують техніків.

За інформацією видання, поки що все вказує на те, що вибух стався в сервісному відсіку в районі хвостової частини літака, яка впала за кілька кілометрів від фюзеляжу. З відсіку, який одночасно є вантажним, є доступ і до туалету, розташованого біля хвоста. Кіль Embraier залишився практично цілим. На думку слідчих, бомба навряд чи була встановлена у відсік шасі: поруч розташовані паливні баки і при детонуванні СВУ в цьому місці літак був би охоплений вогнем уже під час падіння. Можливо, на борту було закладено два вибухові пристрої — на випадок, якщо одна бомба не спрацює, пише Baza.

Розслідування розпочали з відпрацювання етапу технічного обслуговування літака у Шереметьєво перед вильотом до Санкт-Петербурга. Правоохоронці встановлюють список осіб, які мали допуск до борту, оглядають камери в аеропорту й опитують техніків.

Також нагадаємо, чому впав літак Пригожина: експерти мають три версії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023