Догори
Дати відгук

На Волині зафіксували унікальне природнє явище — квіти з криги

Кристали висотою декілька сантиметрів утворилися на поверхні тонкого шару льоду.

1 хв на прочитання22 Січня 2021, 11:37
Фото: Суспільне Волинь Фото: Суспільне Волинь
Поділитись:

Унікальне явище зафіксувала спостерігачка гідрометеопоста у селищі Любешів Людмила Кудлюк 18 і 19 січня.  Кристали висотою декілька сантиметрів, утворилися на поверхні тонкого шару льоду на річці Стохід.

Своїми вигадливими формами ці крижані фігури нагадують квіти, через що й отримали свою назву, повідомляють у Волинському гідрометеоцентрі.

«У природі зустрічаються вони досить рідко і для того, щоб утворитись, їм необхідний збіг декількох погодних умов. За наявності безвітряної погоди, коли температура повітря знижується до -20 °C, а температура поверхні льоду становить приблизно 0 °C, на льоді формується перенасичений вологою шар. Водяна пара, стикаючись з холодним повітрям, миттєво охолоджується та знову конденсується на поверхні льоду у вигляді дрібних кристалів (водяна пара переходить безпосередньо у тверду фазу, минаючи рідку)», — йдеться у повідомленні.

Це крижане диво природи недовговічне. Квіти можуть «рости» тільки на поверхні тонкого молодого льоду. Адже, як тільки товщина льоду збільшується, температура на його поверхні наближається до температури повітря та квіти практично відразу зникають. На тривалість «цвітіння» впливає і такий зовнішній природний фактор, як сила вітру.

Відомо, що вічна мерзлота може невдовзі зникнути, що потягне за собою неочікувані наслідки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко