Фермер Петро Чуйкевич з міста Ратного на Волині добре знає, як доглядати томати, аби їх не вразила фітофтора та інші хвороби, коли висаджувати та чим підживлювати, аби мати хороший урожай. Чоловік навіть селекціонував власні помідори. Ними пишається найбільше — вони найкраще родять. На одному кущі у нього виростає 85–90 великих гарних плодів, а «сливочок» — понад сто. Про це повідомляє volyn.com.ua.
"Вирощую помідори під дахом. Каркас роблю із дощок і накриваю плівкою, поверх якої натягую дріт. Дах можна зняти. На початках ставлю його на землю, і виходить теплиця, в яку висаджую розсаду. Як тільки рослини міцніють, спираю дах на спеціальні стовпчики. Через деякий час підіймаю ще вище, залежно від того наскільки підросли. Таким чином томати дихають і добре провітрюються", - розповідає аграрій.
За словами фермера, потрібне здорове, якісне насіння. Він завжди має власне і збирає його тільки з нічим не уражених, найбільш врожайних кущів. Узимку насіння чоловік зберігає на дворі. В чоловіка є томати-гіганти, найбільший із яких затягнув на 1 кілограм 630 грамів! Під їхні грона господарю доводиться робити спеціальні стільчики, аби плоди не відірвалися через вагу.
Фото - "Волинь"/ Валентина БОРЗОВЕЦЬ
Фермер не підживлює томати органікою.
"Вони органічних добрив не люблять, їх потрібно садити на полі, де нема гною. Як висаджую, то в ямки додаю попіл із лушпинням цибулі, перемішуючи їх із землею. Коли рослини набралися сили, підживлюю коров’яком, настояним із тиждень на воді, з розрахунку 1 кілограм коров’яку на 10 літрів води. А далі поливаю водою через тиждень, потім раз на два-три тижні. Треба бути обережним — ця культура води не любить. Використовувати шланг категорично не можна, поливати слід тільки під стовбур, решта землі хай буде сухою", - говорить фермер.
Саме цікаво, що у господаря помідори можуть зберігатися до весни.
"Мав їх навіть до весни, але тоді вже не смачні, тримав для експерименту, коли ж почнуть псуватися. А вони все не гнили… Раджу зривати плоди десь у середині жовтня, залежно від температури повітря. Якщо нуль чи навіть 2 градуси тепла, зірвані помідори не будуть зберігатися, пропадуть. Тому краще зібрати їх раніше, достигнуть у приміщенні", - повідомляє господар
Чоловік збирає зі 100–120 рослин до тонни помідорів.
Нагадаємо, перший дрібний винороб на Закарпатті отримав ліцензію на виробництво вина (фото).