На українську кукурудзу Євросоюз може ввести мито

2 хв на прочитання16 Липня 2024, 19:38
На украинскую кукурузу Евросоюз может ввести пошлину на украинскую кукурузу

Найближчим є мед, експорт якого сягнув вже 89% від лімітів

Україна, проти експорту якої до ЄС цукру, яєць та вівса вже були вжиті захисні заходи, вибирає ліміти безтарифної торгівлі з ЄС й іншими видами сільськогосподарської продукції, що означає, що невдовзі буде досягнуто граничного ліміту у безтарифній торгівлі з ЄС медом, кукурудзою і курятиною. Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС з сільського господарства й рибальства заявив єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, пише Rail.insider.

«Я задоволений, що сьогодні під час дискусії по Україні країни-члени загалом висловили позитивні думки про нові АЗТ (автономні торговельні заходи, — ред.) та про запобіжні захисні заходи, що були введені. Це була ініціатива єврокомісара із сільського господарства — представити ці ліміти на імпорт, і вони працюють. Вони були активовані для трьох продуктів — для цукру, яєць та вівса. Ми спостерігаємо за ситуацією щодо інших чутливих продуктів. Найближчим є мед, експорт якого сягнув вже 89% від лімітів, кукурудза (67%) та курятина (59%)», — сказав Януш Войцеховський.

При цьому він зауважив, що дорікання частини європейських політиків та європейської громади на адресу Спільної сільськогосподарської політики ЄС у тому, що вона спрямована на скорочення власного виробництва та на подальше збільшення залежності від імпортованих продуктів, є безпідставними. За словами єврокомісара, ЄС був і залишатиметься найбільшим експортером сільськогосподарських товарів у світі.

Минулого року, зазначив Януш Войцеховський, позитивне сальдо ЄС у торгівлі аграрною продукцією сягнуло рекордних 70 млрд євро. Цього року цей рекорд може бути подоланий, оскільки лише за перший квартал такий позитивний баланс ЄС у торгівлі із третіми країнами вже сягнув 18 млрд євро.

 

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: