В селі Підлужжя, неподалік Івано-Франківська, є ферма, у стаді якої є шість буйволів карпатської породи. Крім цього, тут розводять угорських свиней-мангалиць, французьких міні-овець, бурських кіз, віслюків.
Як розповідає власник ферми Роман Яковин, тварини стали на фермі й гарною привабою для туристів. Тут облаштовані фотозони, де від весняного цвітіння саду й до осені особливо людно.
«Карпатські буйволи — дороге задоволення, адже одне теля коштує до 500 євро, доросла тварина — вчетверо більше. Зате буйволяче молоко дуже цінується за високий вміст білку, жирів, кальцію та інших мікроелементів, вітамінів групи А і В, значно менший вміст холестерину, ніж у коров’ячому. З нього виготовляють моцарелу», — цитує Яковина golos.com.ua.
Фермер має на меті створити контактну екоферму та докупити буйволів. За словами прикарпатця, вільний випас тварин серед гарних краєвидів приваблює туристів.
Наразі фермер має в користуванні загалом 114 га: 8 га яблуневого саду та 15 га — насадження волоського горіха, 60 га орної землі. Решта — під пасовищем. Чудова база для тваринництва, яким Роман Яковин вирішив спочатку зайнятися суто для власних потреб: придбав декілька голів угорської сірої корови. Тепер поголів’я зросло до двадцяти. Є п’ять корів породи карпатська бура.
А питання продажу землі іноземцям вирішать на референдумі.