Догори
Дати відгук

На людей у віці спиртне діє ще згубніше — ось у чому причина

Все більше людей обирають альтернативи алкоголю для здорового способу життя, але цю культуру в основному очолює молодь.

5 хв на прочитання09 Квітня 2024, 09:18
Зображенн ілюстративне. Фото: Рixabay Зображенн ілюстративне. Фото: Рixabay
Поділитись:

Вихід на пенсію може бути часом для багатьох розваг, але збільшення кількості алкоголю не повинно бути однією з них, кажуть експерти. Про це розповідає CNN.

За словами доктора Джорджа Ф. Куба, директора Національного інституту з питань зловживання алкоголем та алкоголізму, збільшення кількості алкоголю серед людей віком 65+ років є великою проблемою, враховуючи більший вплив алкоголю на здоров'я людей похилого віку.

Відсоток літніх людей, які п'ють щомісяця, зростає, особливо серед жінок, сказав Куб. Він додав, що літні люди, які п'ють, роблять це частіше, ніж люди до 65 років.

«Покоління бебі-бумерів (народжених у 1946-1964 роках) змінює ландшафт вживання алкоголю серед літніх людей у США у двох ключових аспектах. По-перше, вони завжди мали тенденцію пити більше, а також більше вживати інші наркотики, ніж представники попередньої когорти, тому відсоток літніх людей, які п'ють, зростає. Другий спосіб — через чисельність. Покоління бебі-бумерів велике, тому кількість людей, які п'ють запоями, мають розлади вживання алкоголю і помирають від алкоголю, зростає. Швидке зростання кількості людей, які вживають алкоголь у віці понад 65 років, може створити додатковий тягар для нашої системи охорони здоров'я», — повідомив Куб.

Розмови про алкоголь змінюються, оскільки все більше людей обирають альтернативи алкоголю для здорового способу життя, але цю культуру в основному очолює молодь, наголосив Куб.

«Враховуючи історичну роль алкоголю в структурі повсякденного життя... люди похилого віку можуть бути менш обізнані про його шкоду», — сказав експерт.

Перше, що повинні знати літні люди, це те, що у 70 років людина не буде реагувати на алкоголь так само, як у 30 років, каже Куб.

«Із віком організм змінюється, і ці зміни роблять нас більш сприйнятливими до деяких шкідливих наслідків вживання алкоголю», — сказав він.

Реакція на алкоголь у літніх людей набагато сильніша, оскільки метаболізм сповільнюється, каже доктор Стефані Колльєр, директор з питань освіти у відділенні геріатричної психіатрії в лікарні Маклін у штаті Массачусетс. Вона додала, що реакція літніх людей на випивку буде набагато сильнішою, оскільки їхній метаболізм сповільнюється.

З віком також зменшується кількість води в організмі людини, що сприяє підвищенню концентрації алкоголю в крові, тому та сама доза алкоголю в молодому віці має набагато більший вплив через роки, сказав Куб. Ці зміни у впливі алкоголю на організм мають серйозні наслідки для здорового старіння.

Вплив алкоголю на такі речі, як керування автомобілем, швидкість реакції, пам'ять і рівновага, у літніх людей більший, ніж у молодих, додав він. Баланс є особливо важливою проблемою, враховуючи, що падіння є основною причиною травм серед дорослих у віці 65+ років, а дослідження показують, що падіння в стані алкогольного сп'яніння, як правило, є більш серйозними.

Поєднання алкоголю та ліків також є ризикованим, і майже 90 % людей похилого віку регулярно приймають принаймні один препарат, сказала Колльєр.

«Одне дослідження показало, що після поєднання алкоголю й опіоїдів у літніх людей частіше, ніж у молодих, спостерігається пригнічення дихання. Це викликає занепокоєння, враховуючи, що передозування опіоїдів призводить до смерті передусім через пригнічення дихання», — сказав Куб.

Алкоголь також може послабити здатність організму боротися з інфекціями, що викликає ще більше занепокоєння після того, як пандемія COVID-19 мала такий великий вплив на старше населення, додав експерт.

На жаль, будь-яка кількість алкоголю шкідлива для здоров'я, каже Колльєр. Вона рекомендує своїм пацієнтам не пити взагалі чи перейти на безалкогольне пиво, якщо це є частиною їхнього повсякденного життя.

Якщо це звучить як складне завдання, вона рекомендує спробувати зробити одно- чи двотижневу паузу у вживанні алкоголю і подивитися, як ви почуватиметеся.

«Якщо ви зменшуєте споживання алкоголю і почуваєтеся краще, ваше тіло щось говорить вам», — зазначає Куб.

За його словами, може бути важче виявити розлад вживання алкоголю чи проблемне вживання алкоголю у літніх людей, які можуть бути на пенсії, жити на самоті чи менше спілкуватися, тому що їхні ознаки менш явні.

Сучасні дієтичні рекомендації для американців рекомендують не більше двох напоїв на день для чоловіків і одного для жінок, сказала Колльєр. Але краще менше, додає Куб.

«Ми вважаємо, що люди в будь-якому віці можуть отримати користь, якщо зроблять крок назад і подивляться на свої поточні стосунки з алкоголем. Ми також вважаємо, що розвиток альтернативних алкоголю способів розслаблення, спілкування та боротьби зі стресом може призвести до зменшення вживання алкоголю та покращення здоров'я», — сказав він.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитаннягодина тому
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитання2 години тому
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання4 години тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання4 години тому
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання7 годин тому
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання13 годин тому
Більше з GreenPost
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: Clemens Ratschan
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитання2 години тому
Аеропорт Кишинева закривають.
Фото ілюстративне
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Чим підживити абрикос навесні — найкраще добриво
1 хв на прочитання5 годин тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання6 годин тому
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання7 годин тому
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання9 годин тому
На заказнику Кременчуцького водосховища браконьєр "наловив" риби на 3 роки тюрми
1 хв на прочитання10 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання11 годин тому