За оперативним повідомленням від Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, у Київській області зафіксували випадок отруєння грибами. Про це йдеться у пресрелізі ЦГЗУ.
Захворіли двоє дітей (віком 4 і 8 років) і двоє дорослих (віком 18 і 22 роки), їх у важкому стані госпіталізували. Отруєння сталося після вживання страв із дикорослими печерицями. Місце збирання грибів — лісосмуга біля житлового масиву міста. Гриби промили холодною водою та проварили протягом 8 хв, і потім обсмажили з цибулею та морквою до готовності.
Наступного дня після вживання страви у постраждалих з’явилися нудота, блювання, діарея. По медичну допомогу звернулися у наступні 1–3 дні після появи симптомів і одразу були госпіталізовані у педіатричне та реанімаційне відділення міської лікарні. Дітей перевели до дитячої спеціалізованої лікарні, де через важкий стан обоє померли наступного дня. 18-річна жінка померла у міській лікарні. 22-річний чоловік — у важкому стані.
Усього за 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина.
Центр громадського здоров’я нагадує — годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років не можна. Також вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.
Звертаємо увагу батьків і дорослих — знайте і пам’ятайте правила збирання та споживання грибів і доносьте їх до своїх дітей, аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров’я та життя!
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже методи лікування залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.