На Донбасі відбувається саме відступ, а не маневрова війна, це слід спокійно і чесно визнавати — експерт

3 хв на прочитання30 Травня 2022, 01:44
Фото ілюстративне

«Відступ — така ж неминуча частина війни, як і наступ, і лише у поганому кіно весь час наступає одна сторона».

РФ застосовує на Донбасі тактику випаленої землі, натомість ЗСУ не може завдавати вдалі удари по ворожих тилах та комунікаціях, що були та лишаються дуже значною складовою нашого успіху на Півночі й навіть на Харківщині. Про це розповів український науковець, військовик, публіцист Євген Дикий.

«На Донбасі це в принципі нереально, там за спиною ворожої армії повністю контрольований тил аж до Тихого океану, із повноцінним та захищеним логістичним забезпеченням, а лінія фронту практично суцільна, яку може десь і перетне добре навчена розвідгрупа, але ні про які серйозні рейди за лінію навіть мови нема. Нашому вогню там досяжні лише вороги на першій лінії наступаючої армії, і от їм реально дістається по повній. Жодний квартал на Донбасі не був зданий нашими без бою. Але в умовах, коли ворог припинив лобові атаки, і піхота заходить тільки на буквально перекопану артою та бомбами територію, можливості оборони вкрай обмежені. Натомість втрати оборонців у такій технічно нерівній війні щонайменше вирівнюються із втратами наступаючих (що є принциповою відміною від попереднього етапу війни, коли співвідношення було в рази на нашу користь)», — пояснює Євген Дикий.

Експерт критикує тих, хто розводиться про «не відступ, а маневрову війну». Адже ми зовсім нещодавно бачили, як виглядає маневрова війна — саме завдяки їй ЗСУ звільнили Полісся і наразі тиснуть росіян під Харковом.

Військовик вважає, що слід спокійно і чесно визнавати, що на Донбасі відбувається саме відступ — організований і дуже повільний.

«Відступ — така ж неминуча частина війни, як і наступ, і лише у поганому кіно весь час наступає одна сторона, в реальному житті вони, на жаль, змушені час від часу мінятися місцями.

І тимчасова здача міст та сіл окупантам — украй неприємна, але неминуча частина великої війни, за підсумками якої вирішується доля не лише цих міст та містечок, а всієї країни», — наголошує Євген Дикий.

Експерт відповідає на запитання, чи не варто взагалі відразу відступити з усього Донбасу, чи вартує це наших нинішніх втрат.

«На жаль, так, вартує, і здати весь Донбас — не вихід, а навпаки, фатальна помилка, якої, на щастя, ніхто не зробив (та й наскільки мені відомо, ніхто в ЗСУ всерйоз і не розглядав, на відміну від дискусій по тилах). Усе дуже просто:

ворог не має жодного наміру зупинятись на кордонах «казкових республік», тож якби Донбас було здано, та сама тактика випаленої землі одразу була б застосована на наступних ділянках фронту. Тож набагато мудріше тримати оборону у добре укріплених і добре знаних за 8 років АТО/ООС містах та селищах Донеччини, допоки це є фізично можливим, і допоки за спиною будуються наступні лінії оборони.

І лише коли чергова ділянка стає в принципі непридатною для перебування, відходити з неї на наступну підготовану позицію», — говорить військовик.

Також ми розповідали, що «втрати у батальйону величезні — близько 30 % особового складу, є люди, які буквально збожеволіли»: будні «армії ДНР».

Окрім того, дорогі росіяни, звикайте до того, що наша територія буде постійно під обстрілами — Ігор Гіркін (Стрєлков).

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: