«Мирний» атом – також зброя: у руках безвідповідальних і зловмисників

3 хв на прочитання06 Серпня 2024, 09:36
Фото: Вікіпедія

Теорія про безпечну й екологічну атомну енергетику - міф, історія ХХ століття стала яскравою ілюстрацією цієї тези.

Доступний, дешевий, чистий, вигідний. Так званий «мирний» атом – одна з найбільш дискусійних тем в еволюції людства. У 1970-х-1990-х роках у низці країн ця тема досягла піку в обговоренні і поляризувала суспільство. Тож сьогодні, у Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї, варто нагадати про бомбу сповільненої дії у вигляді АЕС, які залишаються безпечними лише певний час і за певних умов.

Прибічники атомної енергетики стверджують, що атом є джерелом дешевої і безпечної електроенергії. Що атомна енергетика, на відміну від органічного палива, практично не призводить до забруднення повітря. Тому дозволяє скоротити викиди в атмосферу парникових газів. Ще однією перевагою ядерної енергії називають можливість, розвинувши «атом», подолати залежність від імпортного палива і гарантувати свою енергетичну безпеку.

Грамотно налаштовані АЕС працюють, як швейцарський годинник. Стабільно дають енергію, забезпечують робочі місця. Майже без викидів. І точно без шуму..

Фото Запорізька АЕС

Противники ж ядерної енергії не поділяють думку про те, що «мирний» атом є безпечним і стійким джерелом енергії. Заявляють, що існування АЕС створює загрозу для людей і для навколишнього середовища. Видобуток, переробка і транспортування урану тягнуть за собою ризик для здоров'я людей і завдають шкоди екології. Вкрай гостро стоїть питання розповсюдження ядерної зброї, а також залишається невирішеною проблема зберігання радіоактивних відходів.

Перераховані контраргументи не включають так звані «форс-мажори», через які ризики перетворення «мирного» атому на важіль самознищення людства зростає в рази. А їх чимало. Згадаймо, як людське безвідповідальне «ууупс» чи бездумна ініціатива подарували Україні і Європі страшну аварію на Чорнобильській АЕС. А часті у сейсмічно небезпечному регіоні Японії землетруси призвели до трагедії на Фукусімі. Потрапляння ж «мирного» атому у руки зловмисників або, боронь Боже, окупантів, успішну й ефективну атомну електростанцію перетворює на Запорізьку АЕС. А на неї з острахом зараз дивиться весь світ і марно чекає реакції від заангажованого МАГАТЕ.

У річницю дня бомбардування японського міста Хіросіми, 6 серпня, відзначається ще одне свято, породжене атомом. Його започаткувала ООН. Називається «Лікарі світу за мир». А поза лапками: і проти ядерної зброї. Бо кому ж як не медикам знати, до якого дикого жахіття призводить безвідповідальна гра з атомною енергією. Тож якщо вибухне чергова ядерна бомба або атомна електростанція, не буде ні переможених, ні переможців. А ті люди, кому не пощастить вижити, будуть не раді продовжувати життя на зруйнованій планеті. «Ніколи знову» мало стати постійним гаслом кожного, хто пережив 1945 рік і народився пізніше. Та тільки минуло 70 років, і знайшлися люди, яким знову кортить бавитися з атомом.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: