Догори
Дати відгук

Минув рік, відколи в Іспанії ввели «менструальну відпустку» для жінок: ось чому мало хто нею скористався

Можливо, «історичний день для феміністичного прогресу» виявився не таким уже й історичним.

3 хв на прочитання07 Червня 2024, 11:16
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Іспанія стала першою країною в Європі, яка запровадила оплачувану менструальну відпустку. Це було визнано історичним досягненням, здатним подолати давні табу на робочому місці, пов'язані з болем під час менструації. Однак відтоді минув уже майже рік — і цифри свідчать про те, що відносно небагато працівниць скористалися цим, розповідає The Guardian.

За 11 місяців, що минули з моменту запровадження закону, менструальну відпустку брали 1 559 разів, згідно з даними іспанського міністерства інклюзії, соціального забезпечення та міграції.

«Як видно з даних, лавиноподібного зростання цього виду тимчасової непрацездатності не відбулося, і його використання стабілізувалося з кожним місяцем з моменту впровадження закону», — зазначили в міністерстві.

З 1 червня 2023 року, коли політика набула чинності, до 24 квітня (останньої дати, за яку доступні дані) середня тривалість відпустки становила 3,03 дня. В середньому 4,75 людини використовували відпустку щодня.

Ці дані відображають кількість звернень за відпусткою, а не кількість працівників, які нею скористалися в Іспанії — країні з населенням близько 49 млн осіб.

Ця політика викликала розбіжності. Одні вважають її кроком уперед для жінок, а інші кажуть, що вона сповнена недоліків.

«Я не думаю, що вона працює, і думаю, що цього слід було очікувати», — сказала Ірен Атерідо з RedCaps, мережі іспанських медичних працівників, які займаються гендерними й екологічними дослідженнями.

Коли закон був прийнятий торік, його рекламували як засіб, що дозволить працівницям, які відчувають біль під час менструації, брати стільки відпусток, скільки їм потрібно, за умови, що вони мають дозвіл лікаря, а державна система соціального забезпечення покриватиме витрати.

Це було ще одним доповненням до пропозицій менструальних відпусток, які поширені по всьому світу, від Японії до Замбії, хоча ступінь їхнього використання є предметом дискусій.

В Іспанії тодішній міністр з питань рівності Ірен Монтеро назвала це законодавство засобом вирішення проблеми, яка довгий час залишалася поза увагою.

«Це історичний день для феміністичного прогресу», — написала вона в соціальних мережах торік.

Через кілька місяців, коли закон набув чинності, вона сказала: «Більше не потрібно робити свої місячні невидимими, приймати таблетки, щоби працювати, або вмирати від болю, вдаючи, що нічого не сталося».

Однак, як зазначила Атерідо, формулювання закону, який був остаточно прийнятий, обмежувало право на менструальну відпустку лише тими, хто має раніше діагностовані захворювання, такі як ендометріоз. «Менструальна відпустка — це неправильна назва, тому що насправді це відпустка через інтенсивну вторинну дисменорею, яка була діагностована. Якщо у вас немає діагнозу, ваш сімейний лікар не може відпустити вас у менструальну відпустку», — сказала вона.

Парадокс полягає в тому, що багато з тих, хто має такі захворювання, як ендометріоз, використовують контрацептиви, щоб упоратися з ним, каже Атерідо.

«Це майже як трохи чорного гумору. Напевно, половина або більше приймають гормональні препарати, тому у них не буває місячних. Тож це абсурд», — сказала вона.

Інші налаштовані більш позитивно.

«Були побоювання, що виникне дискримінація жінок і буде лавина запитів на відпустку, тому що жінки будуть прикидатися, що їм боляче, але через рік їх стало не так багато», — сказала Моніка Сірія, радниця, яка займається проблемами на робочому місці.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.