Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Ми, як і раніше, глибоко стурбовані»: у ЮНІСЕФ відповіли на звинувачення в участі у вивезенні українських дітей до Білорусі

«Ми, як і раніше, глибоко стурбовані»: у ЮНІСЕФ відповіли на звинувачення в участі у вивезенні українських дітей до Білорусі

Білоруські табори для дітей українських біженців, які торік фонд підтримував, «працювали на законних підставах».

3 хв на прочитання12 Серпня 2023, 11:13
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) не бере участі у вивезенні дітей з окупованих територій України до Білорусі, а ті білоруські табори для дітей українських біженців, які торік фонд підтримував, працювали на законних підставах. Про це представники структури повідомили у коментарі правозахисному проекту MAYDAY, який раніше заявив про участь фонду у розміщенні українських дітей у Білорусі.

2 серпня у MAYDAY заявили, що у вересні 2022 року ЮНІСЕФ відкрито подавала новину про те, як «наприкінці літа близько 90 хлопчиків та дівчаток з України від 6 до 17 років відпочивали в оздоровчих таборах у різних регіонах Білорусі й отримали психологічну допомогу від фахівців. UNICEF у Білорусі та Білоруський Червоний Хрест організували літній відпочинок для дітей з України».

Також повідомлялося, що UNICEF та Білоруське товариство Червоного Хреста організовували табори у всіх областях країни.

У липні 2023 року голова Білоруського товариства Червоного Хреста Дмитро Шевцов під час поїздки на окуповану російськими військами територію України визнав, що Білоруський Червоний Хрест бере участь у вивезенні українських дітей до Білорусі.

У листі від імені Регіонального офісу ЮНІСЕФ країнами Європи та Центральної Азії представниця організації Джорджина Діалло повідомила MAYDAY, що організація непричетна до вивезення дітей.

«Хочемо уточнити, що торік UNICEF у Білорусі підтримав літні табори для 87 дітей-біженців з України, які на законних підставах проживають у Білорусі зі своїми батьками чи законними опікунами. Літні табори дають дітям, яких зачепив конфлікт, можливість погратися з однолітками й отримати підтримку від консультантів. Батьки дітей, які приїхали до літнього табору, записали їх та дали дозвіл на відвідування. Всі діти, які приїхали до літнього табору, були забрані сім'ями відразу після закінчення. UNICEF наразі не має доступу до непідконтрольних уряду територій в Україні, і ми не займаємось перевезенням дітей за межі України. Ми, як і раніше, глибоко стурбовані повідомленнями про евакуацію дітей без належних гарантій», — заявила вона.

MAYDAY подали уточнюючий запит, чи продовжує представництво ЮНІСЕФ у Білорусі співпраця з Білоруським товариством Червоного Хреста в контексті заяв пана Шевцова.

«Ми глибоко стурбовані повідомленнями про евакуацію дітей без належних гарантій. ЮНІСЕФ нині не має доступу до непідконтрольних уряду районів України. Ми абсолютно не займаємось перевезенням дітей за межі України. Ми бачили повідомлення МФТЧХіЧП (Міжнародна Федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця — прим. ред.), в якому зазначається, що ситуацію було передано до Комітету з реалізації правових норм і посередництва МФТЧХіЧП. Ми продовжуємо стежити за цим процесом», — було сказано у відповіді.

Раніше ми також розповідали, що Міжнародний Червоний Хрест відмежувався від вивезення українських дітей з окупованих територій до Білорусі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023