Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Можливо, Росія застосувала нову зброю проти України, і це може змінити баланс сил у Чорному морі — джерела (ВІДЕО)

Можливо, Росія застосувала нову зброю проти України, і це може змінити баланс сил у Чорному морі — джерела (ВІДЕО)

Якщо в РФ справді з'явилися подібні безпілотники, ЗСУ більше не зможуть атакувати російські військові кораблі.

2 хв на прочитання11 Лютого 2023, 18:47
Поділитись:

У проросійських телеграм-каналах з'явилося відео атаки водного безпілотника по мосту в Одесі. Як стверджує OSINT-аналітик H. I. Sutton (нік у Twitter), це може бути безекіпажний надводний апарат із вибухівкою. Досі не повідомлялося про наявність такої зброї у Росії. Про це розповідає «Агентство» («новини, про які бояться писати в Росії»)

Відомо, що ввечері у п'ятницю 10 лютого з'явилося відео вибуху під мостом у селищі Затока Одеської області. Цей міст — єдиний прямий шлях на південний захід Одеської області. Якщо його буде зруйновано, на південний захід області можна дістатися машиною тільки через територію Молдови.

Судячи з відео, яке розповсюдили в українських і російських Телеграм-каналах, близько 19:28 невідомий апарат підплив до мосту, після чого стався вибух. З відео не зрозуміло, як сильно постраждав міст.

Утім, місцева влада, втім, справжність ролика поки не підтверджує. Спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук в ефірі національного телемарафону пообіцяв, що військові розкажуть про те, що сталося, пізніше. У суботньому зведенні Міноборони Росії немає інформації про атаку по мосту.

Проросійські Телеграм-канали стверджують, що на відео — російський «підводний» або «надводний» безпілотник. Існують навіть припущення, що безпілотник, котрий ударив по мосту, міг бути створений на основі українського дрона-камікадзе, який виявили на березі Севастополя наприкінці вересня.

Як пише H. I. Sutton, на відео, швидше за все, безекіпажний надводний апарат (USV) на кшталт тих, що використовує Україна. Про те, що подібні безпілотники є на озброєнні Росії, раніше не повідомлялося, підкреслює експерт.

Під час масованого обстрілу України 10 лютого навколо фрегата класу «Адмірал Григорович» у районі Севастополя курсувало багато невеликих швидкохідних човнів, продовжує H. I. Sutton. Він припускає, що деякі з них охороняли корабель, інші могли бути USV.

Якщо у російської армії справді з'явилися подібні безпілотники, ЗСУ більше не зможуть атакувати російські військові кораблі, як було наприкінці жовтня 2022 року — зміниться баланс сил у Чорному морі, цього разу знову на користь Росії, пише аналітик. До того ж, припускає він, Росія може використати USV для атак на судна, що перебувають у Чорному морі в рамках зернової угоди, щоб потім звинуватити у нападах ЗСУ.

Тимчасом відомий під маркою «Ланцет» дрон-камікадзе «Ростеха» виявився зібраним із деталей для вейпів і дитячих іграшок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023