Догори
Дати відгук

Може стати сучасним і зручнішим для життя: що робити зі старим садом

Що в саду цінне та потрібне, що необхідно переробити, а з чим доведеться розлучитися?

2 хв на прочитання08 Червня 2024, 07:32
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Планувати нову ділянку набагато легше. Але якщо знати як, то й старий сад буде простіше переробити. Рано чи пізно вам захочеться зробити його сучасним і зручнішим для життя. Як це зробити — радить Телеграм-канал «Дача. Сад та город».

Кожні 10 років сади потребують реконструкції:

  • розростаються та старіють рослини;
  • виявляються помилки, допущені при закладанні саду;
  • змінюються наші бажання, потреби, склад сім'ї тощо.

Отже, з чого починається перебудова старого саду? З аналізу вихідної ситуації або інвентаризації.

Визначаємо, що в саду цінне та потрібне, що необхідно переробити, а з чим доведеться розлучитися. Чи зручні доріжки? Чи потребує ремонту парковка? Який вигляд має газон? Можливо, з'явилися нові сусіди і тепер хочеться від них закритися рослинами. Такий аналіз дозволяє оцінити масштаби перебудови та розчистити простір нових ідей.

А далі беремося за рослини:

✔ Переписуємо все, що є в саду. Залишаємо ті, що виконують свою функцію. Прибираємо небезпечні й ті, що заважають проходу та догляду за садом.

✔ Особливу увагу звертаємо на дорослі дерева — що закривають, куди спрямовують погляд, сильно заважають чи ні. Діємо за принципом «сім разів відміряй — один раз відріж».

✔ Робимо аналіз світла та тіні й думаємо, як озеленимо ділянки саду, де вже нічого не росте. Можливо, крім брукованого майданчика, нічого й не вийде.

✔ Розбираємося зі старими квітниками: викопуємо багаторічники і ділимо їх на світлолюбні та тіньовитривалі. Позбавляємося зайвого. Плануємо нові посадкові місця під квітники та висаджуємо рослини у підготовлену землю.

Старі сади наповнені спогадами й особливою чарівністю. Іноді дуже шкода чіпати стару дідову лаву чи яблуню, якій більше півстоліття. Буває, це і не потрібно, а іноді необхідно, щоб вдихнути в сад нове життя і зробити своє у ньому комфортним і щасливим.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.