Догори
Дати відгук

Може бути старшим чи молодшим за тіло: як визначити вік мозку

Ситуацію можна змінити на краще.

5 хв на прочитання29 Грудня 2023, 01:21
Зображення ілюстративне Зображення ілюстративне
Поділитись:

Звичайна справа — почуватися молодшим або старшим за свій паспортний вік. Припустимо, вам уже 40+, але під час гри з дітьми в лазертаг чи сніжки ви можете знову почуватися підлітком. Або навпаки: після важкого дня, наповненого діловими зустрічами, службовими завданнями та побутовими питаннями, ризикуєте лягти спати з відчуттям, що вам не менше 70.

Що стосується нашого мозку, наука показує, що вікова відмінність дійсно існує: мозок може старіти повільніше чи швидше, ніж минають хронологічні роки. Залежно від стану здоров'я, способу життя та деяких інших факторів мозок може бути набагато молодшим або старшим, ніж ви самі. Як визначити вік мозку? Як дізнатися, свіжий він і молодий чи старіє швидше, ніж повинен?

«Здорові люди» розповіли про добрі та погані ознаки, які вказують на реальний вік мозку, а також про те, як за потреби змінити ситуацію на краще.

Ознаки молодості мозку

Старіння мозку Як визначити вік
Фото: «Здорові люди»

Ви почуваєтеся молодше, ніж насправді. Вік, який ви відчуваєте, відмінний від біологічного, називають «суб'єктивним віком». Дослідження Сеульського національного університету й Університету Йонсей у Південній Кореї показало, що люди, які почуваються молодшими за свій вік, із роками виявляють менше ознак фізичного старіння мозку. Іншими словами, молодий суб'єктивний вік справді може позитивно впливати на роботу мозку і на те, наскільки швидко той структурно старіє. Потрібні подальші дослідження, щоб визначити, як відчуття молодості впливає нервові механізми. Але за однією з теорій що молодше ви почуваєтеся, то більше активні фізично й розумово, а це саме те, що благотворно впливає на здоров'я мозку.

Тому не соромтеся робити те, що змушує вас почуватися молодими. Наприклад, до свого улюбленого плейлиста, наповненого піснями юності, додайте кілька сучасних і яскравих композицій. Ностальгія за минулим підсвідомо змушує відчувати тягар прожитих років! Водночас сучасні тренди допомагають почуватися крутішими, життєрадіснішими і молодшими.

Ви розмовляєте мінімум двома мовами. Канадські й іспанські дослідники стверджують, що у людей, які володіють двома мовами, більш централізовані та спеціалізовані нейронні зв'язки. За версією науковців, білінгвізм змушує мозок «відбирати» інформацію більш ефективно, що економить енергію мозку та допомагає зберегти його молодість. Хоч як це дивно, у людей, які знають і розмовляють лише однією мовою, активніше експлуатуються лобові частки головного мозку, що прискорює «знос» нейронів і підвищує ймовірність розвитку когнітивного старіння та деменції. Відповідно, у білінгвів цей процес перебігає повільніше, і ризики когнітивних порушень нижчі.

Так що вибирайте іспанську, англійську, китайську, французьку, корейську — будь-яку мову, яка вам цікава, і починайте вивчати. На щастя, зараз є безліч можливостей робити це самостійно та використовуючи будь-який вільний час, наприклад, поки ви ведете машину чи готуєте вечерю.

Чинники швидкого старіння мозку

Старіння мозку Як визначити вік
Фото: «Здорові люди»

Що таке сумління? Фінські науковці опублікували захоплююче дослідження, результати якого показують, що в украй цинічних дорослих людей не лише високий ризик зниження когнітивних функцій — вони також схильні вмирати у молодшому віці. Чому? Причиною може бути негативний стрес (дистрес). Кортизол, гормон стресу, шкідливо впливає на мозок і заважає ясно мислити. Якщо ваш світогляд схильний до цинізму, ви не сприймаєте співчуття і милосердя і самі їх не виявляєте, якщо совість і честь — лише порожній звук для вас, почніть змінюватися. Просто зараз. Намагайтеся активно змінювати своє мислення: у людях і вчинках прагніть розглянути насамперед хороше і позитивне, думайте про наслідки своїх думок і дій — як для інших, і так і передусім для себе.

Ви розсіяні та неуважні. Дослідницька група з Університету Південної Каліфорнії виявила, що неуважність, труднощі з концентрацією є ознакою когнітивного старіння. Якщо така риса проявляється у 30 років і навіть раніше, це може бути однією з ознак можливої хвороби Альцгеймера.

Найчастіше проблеми з концентрацією характерні для людей похилого віку. Але якщо ви ще досить молоді, а здатність зосередитися, особливо в стресовій ситуації, вже викликає питання, варто пройти когнітивне тестування, щоби з'ясувати наявність чи відсутність схильності до зниження когнітивних функцій.

Для профілактики передчасного старіння мозку та розвитку навичок концентрації дуже корисні регулярні тренування мозку — наприклад, розгадування головоломок чи ігри на логіку.

Ви відчуваєте денну сонливість і хропете ночами. Швидка стомлюваність і денна сонливість — ключові ознаки, відмічені відразу в декількох дослідженних, наприклад, у дослідженні старіння в клініці Мейо. Сонливість у денний час означає, що ваш мозок не отримує належного відновного нічного відпочинку, якого потребує, що може викликати прямі фізичні зміни мозку, пов'язані зі старінням. Здоровий сон — справді важливий захисник мозку. Для здоров'я та молодості мозку потрібно від 7,5 до 8 годин якісного нічного сну на добу.

Крім того, існують дослідження, які вказують, що апное уві сні — серйозний стан, що супроводжується гучним хропінням і короткочасною зупинкою дихання — може негативно впливати на гіпокамп, який є ключовою частиною мозку, що відповідає за навчання та пам'ять. Апное уві сні викликає нестачу кисню, що може шкодити мозку. Але є й гарна новина: своєчасне й ефективне лікування апное може компенсувати негативний вплив.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитання51 хвилину тому
Зображення згенероване ШІ
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитаннягодина тому
Британська антарктична служба попереджає про наслідки втрати льоду в Антарктиді для популяції імператорських пінгвінів. Фото: Британська антарктична служба/AP/dpa
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання2 години тому
Чоловічий гороскоп на травень 2024 Астрологія
Чоловічий гороскоп на травень 2024: Левам - натхнення, Терезам - закоханість
4 хв на прочитання3 години тому
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання8 годин тому
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора