Основна страва здорового харчування може приховувати серйозну загрозу через накопичення шкідливих хімікатів. Такого висновку дійшли науковці з Сербії та Греції, дослідивши морську рибу на вміст поліхлорованих біфенілів (ПХБ). Результати перевірки викликали занепокоєння.
Поліхлоровані біфеніли, які широко використовувалися в промисловості для виробництва пластику, лаків, фарб і конденсаторів, є токсичними речовинами. Вони здатні накопичуватися в організмах мешканців океану, посилюючи свою шкідливу дію. Потрапляючи з їжею в організм людини, ПХБ можуть спричиняти серйозні захворювання.
Науковці наголошують, що обсяги цих хімікатів, викинутих у води Світового океану, є значними. Особливе занепокоєння викликає тривалий період розпаду ПХБ, через що вони залишаються в морській екосистемі на довгі роки. Додатково в рибі були виявлені токсичні діоксини, які також є небезпечними для здоров’я.
Дослідження показало, що вміст цих хімікатів у морських лящах і лавраках загалом відповідає допустимим нормам. Проте ситуація змінюється, коли риба готується до нересту: через інтенсивне використання жирових запасів рівень ПХБ та діоксинів у її м’ясі значно зростає, досягаючи небезпечних значень.
Ці дані змушують переглянути ставлення до споживання морської риби та підкреслюють необхідність ретельного контролю за її якістю.
Більше новин читайте на GreenPost.