Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Мобілізаційне розгортання, а не друга хвиля мобілізації: BBC News пояснили, до чого готується Росія

Мобілізаційне розгортання, а не друга хвиля мобілізації: BBC News пояснили, до чого готується Росія

Визначення поняття «мобілізаційне розгортання» у законодавстві РФ немає, хоча воно часто фігурує у текстах законів.

5 хв на прочитання14 Квітня 2023, 11:14
Резервісти, призвані під час мобілізації, на церемонії відправлення на військові бази у Севастополі, Крим, 27 вересня 2022 року. Фото: Reuters Резервісти, призвані під час мобілізації, на церемонії відправлення на військові бази у Севастополі, Крим, 27 вересня 2022 року. Фото: Reuters
Поділитись:

Нові правила військового обліку та призову до російської армії реформують систему «мобілізаційного розгортання», заявив їх співавтор, голова комітету з оборони Держдуми Росії та колишній заступник міністра оборони Андрій Картаполов. Чи це підготовка до мобілізації, з'ясовували в BBC News.

Виступаючи в середу ввечері в ефірі телеканалу «Росія 1», Картаполов заявив, що поправки до закону «Про військовий обов'язок та військову службу», екстрено прийняті Держдумою та схвалені Радою Федерації у середу, потрібні для модернізації російської системи «мобілізаційного розгортання» з рівня «середини минулого століття» до «найпередовішої у світі».

Першим на ці слова депутата звернув увагу на Twitter журналіст Андрій Захаров.

Як прийняття поправок «про електронні повістки» може бути пов'язане з можливою новою хвилею мобілізації, про відсутність планів якої постійно твердить російська влада.

Що таке «мобілізаційне розгортання»?

Визначення цього поняття у російському законодавстві немає, хоча воно часто фігурує у текстах законів.

За законом «Про військовий обов'язок та військову службу» саме для мобілізаційного розгортання створюється «запас Збройних сил» — він призначений для їхнього доукомплектування на трьох етапах: «у період мобілізації, приведення їх у бойову готовність та у воєнний час».

За законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» до підготовки входять навчання та тренування з мобілізаційного розгортання.

Що означає таке розгортання, у відкритих джерелах пояснює військово-енциклопедичний словник, що не має юридичної сили, на сайті Міноборони Росії. Військові так називають заходи щодо «планомірного переведення військової організації держави з мирного на воєнний час». У тому числі — доукомплектування особовим складом до потреби воєнного часу в період мобілізації.

Тобто у словнику немає чіткої відповіді на питання, чи належить мобілізаційне розгортання до мирного чи воєнного часу.

Розгортання, за версією Міноборони Росії, може бути загальним (на всій території країни) або частковим (на окремих стратегічних напрямках чи районах).

«Призов громадян, які перебувають у запасі», в рамках мобілізаційного розгортання проводиться за наказами міністра оборони, пояснює словник. Чи ці накази мають бути опубліковані, не уточнюється.

Як пов'язані поправки з «мобілізаційним розгортанням»?

Готовність військкоматів до мобілізаційного розгортання міністр оборони РФ Сергій Шойгу обговорював ще у серпні 2021 року — звіт про нараду є на сайті російського Міноборони. За його даними, сучасними автоматизованими системами «мобілізаційного розгортання» на той час було оснащено понад 30 % військкоматів, а системою військового обліку — 98 %.

Три чверті військкоматів мали доступ до інтернету через конфіденційні канали Міноборони.

При цьому начальник головного організаційно-мобілізаційного управління Міноборони Росії Євген Бурдинський пояснював, що військкомати, які навіть мають можливості оцифрування даних, пов'язані «закритим контуром» їхньої обробки — вони не можуть взаємодіяти з населенням через системи держпослуг. Генерал Бурдинський просив виправити «такий стан справ» і скаржився, що для постановки людини на військовий облік потрібно понад півтора місяці, оскільки військкомати отримують документи з різних органів та установ на папері.

На тій же нараді йшлося про те, що повне завершення оснащення «сучасними засобами автоматизації, телекомунікації та каналами зв'язку» заплановано якраз на 2023 рік. Поправки ж, ухвалені Держдумою цього тижня, легалізують електронну взаємодію військових та цивільних інформсистем і, мабуть, дозволять різко прискорити «мобілізаційне розгортання».

Чи може розпочатись друга хвиля мобілізації без нових указів президента РФ?

Так, друга хвиля мобілізації в Росії можлива хоча б тому, що указ Володимира Путіна про часткову мобілізацію не скасовано, період мобілізації продовжує діяти.

Про завершення призову з мобілізації доповідав Шойгу, але жодного документа, що це підтверджує, не опублікованоо.

Формально повістки тим, хто перебуває у запасі, про призив за мобілізацією військкомати можуть розсилати у будь-який момент і в будь-якій кількості, говорить голова правозахисної організації «Громадянин. Армія. Право» Сергій Кривенко.

«Військкомати можуть відновити мобілізацію плавно, а розсилати повістки невеликій кількості людей в окремих регіонах паралельно із призивом на строкову службу та вербуванням. Обмежені вони лише технічними можливостями — зараз усі зайняті призивом на строкову службу, тож нову хвилю мобілізації до його завершення навряд чи почнуть», – вважає Кривенко.

Нові правила призову та військового обліку, на його думку, сформульовані нечітко, як і поняття «мобілізаційне розгортання».

Реєстр повісток, згідно з поправками, створюється для громадян, які «підлягають призиву». За законом «Про військовий обов'язок і військову службу» це громадяни призовного віку, які «не перебувають у запасі», тобто строковики.

«Однак реєстр військового обліку стосується всіх військовозобов'язаних, тож можна очікувати, що до реєстру повісток, який автоматично формуватиметься з даних реєстру обліку, потраплять усі види повісток — про явку для призову на строкову службу чи мобілізацію, а також для уточнення даних», – прогнозує Кривенко.

Також ми розповідали, що у росіян залишиться три шляхи покинути Крим — кролем, брасом і по-собачому — військовий експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023