Догори
Дати відгук

Медики мітингами "вибивають" борги по зарплаті

Повсталі медпрацівники зі столичної райлікарні почали отримувати перші виплати

3 хв на прочитання06 Травня 2020, 19:34
Поділитись:

Медикам по всій країні не виплачують обіцяні "коронавірусні" доплати. На минулому тижні GreenPost розповідав про працівників Київської міської клінічної лікарні №8 в Оболонському районі столиці, які вийшли на акцію протесту. А все тому, що за квітень вони отримали зарплату у два рази нижчу, ніж за березень, та й ще без 300% "коронавірусних" доплат з окладу. Протягом кількох годин у знак протесту клініка не приймала "швидку". Після цього міська влада пообіцяла за тиждень розібратися та вирішити проблему. Сьогодні GreenPost з'ясував, чи виконали свої обіцянки посадовці.

"Доплати за Covid-19 за березень місяць у розмірі 300% від окладу мало здійснити місто, тобто кошти йшли з київського бюджету. А от за квітень вже має платити Нацслужба здоров'я України (НСЗУ). Тобто ця служба мала розробити пакети, та у їх вартість закласти ці 300%, вона цього досі не зробила. Що стосується доплат за березень, їх рахували не за розміром посадового окладу, як треба, а за кількістю відроблених годин, користуючись наказом Мінсоцполітики ще від 2003 року, тому не виплатили в повному обсязі. Крім того, головний лікар не надав актуальні дані по коштах, що їм були потрібні на коронавірусні доплати. Ці дані він надав лише 4 травня. Так що найближчими днями спочатку персонал отримає повні доплати за Covid-19 за березень. А потім допомогу від КМДА — це 4 тисячі грн лікарям, 3 тисячі середнім медичним робітникам та 1 тисяч молодшому персоналу. А доплати за квітень - то вже на совісті НСЗУ", - розповів GreenPost Дмитро Куцопал, заступник директора Департаменту охорони здоров'я КМДА.

Тобто за березень люди чесно зароблені гроші отримають. А що ж буде з коштами за квітень? Це запитання ми задали Нацслужбі здоров'я України.

"На Covid-19 ми ще лікарні не контрактуємо. Лише 4 травня була опублікована на сайті МОЗ постанова де є пакети, які включають у себе фінансування коронавірусних доплат. Зараз ми почнемо контрактувати лікарні на ці доплати", - повідомила GreenPost Лілія Гудзь, голова пресслужби Національної служби здоров'я України.

Отож, гроші за квітень медики побачать у кращому разі наприкінці травня. А чи почали виплачувати працівникам лікарні доплати хоча б за березень GreenPost дізнався у Олександра Барінфельда, голові профспілкового комітету клініки.

"Вчора ми отримали доплати. За який місяць я не знаю, але вони смішні — особисто мені, лікарю з 37-річним стажем, прийшло 2130 грн. Приблизно стільки ж отримали й мої колеги, звісно медсестри та санітарки менше. Працівники будуть з'ясовувати, за що це нам заплатили. Надбавки від мера 4/3/1 ми теж ще не отримали. Я вже не вірю, що нам щось заплатять. Не хочуть платити - й не заплатять. Якщо диво такі станеться — буде подвійна радість", - вважає лікар.

Скоріш за все, медики отримали ті кошти, що їм недорахували за березень. Чи виконають свої обіцянки державна та міська влада й повністю розрахуються з медперсоналом, GreenPost буде стежити надалі.

Нагадаємо, голова лікарні на Сумщині оголосив голодування через несплату зарплат підлеглим.

Тим часом, МОЗ пообіцяло, що медикам виплатять коронавірусні надбавки за два місяці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитаннягодина тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора