Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Місто під землею: ось як виглядає і працює найбільше метро у світі (ФОТО)

Місто під землею: ось як виглядає і працює найбільше метро у світі (ФОТО)

На всіх станціях є безкоштовні туалети, майже на всіх — ліфти для маломобільних пасажирів чи пасажирів із багажем.

5 хв на прочитання30 Червня 2024, 13:05
Інтер'єр станції «Ляогунчжуан», запущеної в пробній експлуатації, шоста лінія метро в Пекіні, Китай, 3 січня 2019 року. Фото: Reuters Інтер'єр станції «Ляогунчжуан», запущеної в пробній експлуатації, шоста лінія метро в Пекіні, Китай, 3 січня 2019 року. Фото: Reuters
Поділитись:

Одна з головних переваг життя у місті — висока мобільність мешканців. Що швидше та простіше люди можуть пересуватися, то швидше зростає економіка населеного пункту. У зв'язку з цим абсолютно логічно, що найдовше і найзавантаженіше за пасажиропотоком метро розташоване в Пекіні (щоправда, за довжиною воно постійно конкурує з Шанхаєм — обидві підземки іноді відбирають титул одна в одної). Наразі пекінське метро складається з 27 ліній, на яких розташовані 490 станцій, а загальна довжина колій складає 836 км (у Шанхаю — 831). Воно охоплює не лише всі 12 районів міста, а й поєднує його з районом сусідньої провінції Хебей. Середньодобовий пасажиропотік перевищує 10 млн людей. «Дзеркало» показує, як виглядає найдовше та найзавантаженіше метро у світі.

Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Поїзд їде першою лінією метро в Пекіні, Китай, 2021 рік. Фото: wikipedia.com
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Карта пекінського метро, ​​2024 рік. Фото: travelchinaguide.com
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Наземний вестибюль однієї з нових станцій метро у Пекіні, Китай, 1 вересня 2021 року. Фото: Reuters
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Пасажири купують квитки в автоматі з продажу квитків у пекінському метро, ​​Китай, 2019 рік. Фото: wikipedia.com
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Пасажир проводить долонею, щоб увійти на станцію метро на лінії, що веде до пекінського аеропорту, Пекін, Китай, 24 травня 2023 року. У пекінському метро працює система оплати проїзду шляхом сканування відбитка долоні. Фото: Reuters

Починалася історія пекінського метро не так райдужно. Будівництво почалося в 1965 році зі схвалення Мао Цзедуна. З моменту відкриття 1969 року до перетворення на загальнодоступний цивільний міський транспорт 1976-го підземка експлуатувалася військовими — перевезення в ній допускалися лише за службовою потребою. А в роки «культурної революції» рух у ній взагалі переривалася на значні періоди.

Система пекінського метрополітену особливо активно почала розширюватись із 2002 року. За минулий період було побудовано безліч нових станцій і ліній, що дозволило суттєво збільшити загальну довжину мережі та покращити транспортну доступність різних районів міста. Швидке розширення метро в Пекіні стало можливим завдяки активним інвестиціям з боку уряду та прагненню покращити інфраструктуру міста напередодні Олімпійських ігор 2008 року. Тоді відкрили відразу чотири лінії.

Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Станція метро «Цзяньгомень» під час спалаху коронавірусу, Пекін, Китай, 3 лютого 2020 року. Фото: Reuters
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Робітники на будівництві нової станції метро в Пекіні, Китай, 31 липня 2021 року. Фото: Reuters
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Поїзд на п'ятій лінії метро в Пекіні, Китай, 6 лютого 2024 року. Фото: Reuters

Пекінське метро починає працювати у проміжку з 05.00 до 06.30 (залежно від лінії), а закінчує близько півночі. Лінії та станції метро переважно підземні, неглибокого закладення, хоча є й надземні ділянки, що проходять естакадами.

На нових станціях колії та платформи розділені захисними екранами, щоб унеможливити потрапляння пасажирів під поїзд. Деякі станції обладнані дисплеями з інформацією про час до найближчого поїзда та наступного за ним. На всіх станціях є безкоштовні туалети, майже на всіх — ліфти для маломобільних пасажирів чи пасажирів із багажем.

Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Табличка з написом «Різна температура в різних вагонах» на двері платформи метро в Пекіні, Китай, 30 травня 2024 року. З 1 червня цього року в пекінському метро почав діяти режим «різна температура у різних вагонах», і пасажири можуть обирати холодний чи просто прохолодний вагон залежно від своїх особистих уподобань. Фото: Reuters
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Інтер'єр поїзда метро в Пекіні, Китай, 2023 рік. Фото: wikipedia.com
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Місце будівництва метро на залізничній станції «Чаоян» у Пекіні, Китай, 2022 рік. Фото: wikipedia.com

У пекінському метро проводять обов'язковий огляд багажу. На станції заборонено провозити будь-які предмети вагою понад 30 кг, довжиною понад 1,8 м або завширшки чи заввишки понад 0,5 м, а також інші предмети, які можуть заважати в поїзді чи станції чи впливати на безпеку. Домашні тварини у метро заборонені, але з одним винятком. Перед посадкою в поїзд люди з порушеннями зору можуть надати довідку про здоров'я та свідоцтво про собаку-поводиря. На станціях також заборонено бігати, битися, кататися на самокатах, роликових ковзанах і велосипедах. Персонал має право зупинити порушників порядку, які одержують попередження та штраф у розмірі від 50 до 1000 юанів (приблизно від 280 до 5570 грн).

Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Пасажири проходять перевірку безпеки на лінії метро «Батонг» у Пекіні, Китай, 17 квітня 2023 року. Фото: Reuters
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Станція «Гоцзя Тушугуань» пекінського метро, ​​Китай, 2021 рік. Фото: wikipedia.org
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Поїзд залишає станцію «Гоцзя Тушугуань» пекінського метро, ​​Китай, 2021 рік. Фото: wikipedia.com
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Картина на платформі станції «Бейхайбей», шоста лінія пекінського метро, ​​Китай, 2020 рік. Фото: wikipedia.com

Вартість квитка в метро Пекіна розраховується індивідуально та залежить від дальності поїздки. Для пасажирів, що подорожують на відстань до 6 км, вартість квитка становитиме три юані ( 16,70 грн); від 6 до 12 кілометрів — чотири юані (22,27 грн), від 12 до 32 км — шість юанів (33,40 грн). Якщо дальність поїздки перевищує 32 км, то за кожні 20 км сума збільшується ще на один юань.

Діти зростом до 1,3 м можуть їхати в метро безкоштовно, але рекомендується, щоб їх супроводжував дорослий. Пільг для пенсіонерів, школярів і студентів нема. Як штраф стягується десятикратна максимальна ціна разового квитка.

Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Пасажири на нещодавно відкриті 16 лінії метро в Пекіні, Китай, 31 грудня 2022 року. Фото: Reuters
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Вікно поїзда 6-ї лінії пекінського метро перетворюється на цифровий екран, на якому відображається інформація про систему пекінського метро та наступну зупинку, Пекін, Китай, 2 квітня 2020 року. Фото: Reuters
Китай Пекін Шанхай Метро Проїзд Фото
Місце будівництва станції «Мафанг» 22-ї лінії пекінського метрополітену, Китай, 2 червня 2023 року. Фото: Reuters

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.