Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Мінприроди звітується в Європу про якість повітря даними Донецької ОДА

Мінприроди звітується в Європу про якість повітря даними Донецької ОДА

Кошти на розвиток моніторингу уряд та депутати перенаправили на підтримку застарілих вугільних шахт

2 хв на прочитання25 Червня 2020, 16:16
Начинка поста моніторингу у Краматорську. Фото Олега Листопада Начинка поста моніторингу у Краматорську. Фото Олега Листопада
Поділитись:

Оскільки уряд віддав кошти, передбачені на розвиток системи моніторингу повітря та інші природоохоронні заходи, на підтримку технологічно і морально застарілих вугільних шахт, Мінприроди доводиться послуговуватися даними тих станцій, які створені на кошти обласних адміністрацій.

Тож із серверів Міністерства в систему індексу якості повітря Європейського екологічного агентства наразі ідуть дані Донецької ОДА.

«Розпочали з постів Донецької області саме тому, що вони відповідають вимогам директиви ЄС. Найближчим часом плануємо підключення Київщини та Дніпропетровщини», - повідомив у Facebook міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Підключення України до європейської системи здійснено завдяки проекту ENI SEIS II East, який реалізується Європейським екологічним агентством для шістьох країн Східного партнерства за фінансової підтримки Європейського Союзу.

«В рамках цього проекту також проведено навчання українських експертів в області моніторингу повітря, надано програмне забезпечення RAVEN для організації зберігання, валідації, верифікації та передачі даних», - зазначає Роман Абрамовський.

Щодо постів спостереження Донецької ОДА, то один із стаціонарних постів моніторингу розташований у нинішньому адмінцентрі Донеччини – Краматорську. Він обладнаний пиломіром, газоаналізатором, газохроматографічним та метеорологічним комплексами.

Це дозволяє вимірювати рівні оксиду вуглецю (СО), окисидів азоту (NOx, NO, NO2), діоксиду сірки (SOH2), озону(O3), фенолу (C6H5OH), формальдегіду (CH2O), бензолу, толуолу, етилбензолу та ксилолу. Разом з постами у Бахмуті, Кураховому, смт. Новолуганське, Маріуполі (два) він утворює першу в Україні автоматизовану систему моніторингу стану довкілля, яка відповідає деяким вимогам Директив ЄС (2008/50/ЄС, 2004/107/ЄС).

Нагадаємо, що 30 березня уряд схвалив проект закону про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік. Його розроблено для вжиття  заходів з нейтралізації наслідків поширення коронавірусної інфекції COVID-19 та підтримки економічної активності в країні. Зі статті видатків "Здійснення природоохоронних заходів, зокрема з покращення стану довкілля" - повністю зняли УСІ видатки із загального фонду. Залишилося трошки більше 3,5% від попередньо запланованої суми 450 млн грн.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання29 Березня 2024
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання10 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання11 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання12 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання13 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання14 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання14 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання15 годин тому