Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Мінометами знищено, а пізніше повністю розграбовано відому сімейну винарню

Мінометами знищено, а пізніше повністю розграбовано відому сімейну винарню

Доступу до виноградних плантацій немає – їх територія замінована

2 хв на прочитання07 Квітня 2022, 06:40
Поділитись:

Сімейна винарня «Курінь», що біля села Степанівка поруч із обласним центром, виборола перемогу у першому етапі міжнародного винного конкурсу «Wine Travel Awards» (номінація «Візитна картка України»). Про це повідомляє golos.com.ua, пише agronews.ua.

Про це повідомив син власника підприємства Денис Халупенко. Однак заявку про участь у конкурсі родина подавала ще у вересні минулого року, а на час отримання цієї новини Шато Курінь… вже практично не існувало.

Чи то мародери, чи то російські загарбники розграбували та спалили виноробню, яка була також і популярним об’єктом екотуризму. Майже половина його виноградної плантації площею у півсотні гектарів знищено – вона потрапила під мінометний обстріл окупантів. Тож на відновлення локації потрібно буде дуже багато грошей та часу.

Через безчинства чужинців постраждало і найстаріше виноробне господарство Херсонщини – Шато князя Петра Трубецького. На сторінці у Фейсбук Prince Trubetskoi Winery поділилися ще однією невтішною звісткою: у господарстві, що в селі Веселому, понівечили обладнання лабораторії. Фірмовий магазин та ресторан винарні розграбовані.

Доступу до виноградних плантацій (а першу з них князь Петро Трубецькой заклав ще в 1896 році) у працівників Шато Трубецького немає – їх територія замінована, весняну обрізку лози провести практично неможливо. Як неможливо точно визначити і масштаби пошкодження виноградників, оскільки доступу до них наразі немає.

Найбільші виноградники Херсонщини розташовані вздовж берегів Дніпра – тамтешній мікроклімат і ґрунти найбільш сприятливі для вирощування лози. Однак саме в цій місцевості тривали і найзапекліші бої – по виноградниках копали окопи, їх обстрілювали, ними рухалася бронетехніка. Відтак, без збитків не обійшлося в усіх виноробів Таврії. Та підрахувати їх можливо не раніше, ніж бої вщухнуть, а окупований регіон звільнять.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.