Міндовкілля: у Києві - тимчасове погіршення якості повітря

2 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: ілюстративне

Ймовірною причиною ускладнення ситуації є лісові пожежі на Київщині та сезонні перепади температур.

У Києві погіршилася якість повітря. На неможливість вільно дихати та присутність сторонніх запахів скаржаться городяни, підвищення вмісту забруднюючих речовин фіксують лабораторії. У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України попередили, що це пов'язано з лісовими пожежами на Київщині та сезонимиі перепадами температур. Погодні умови посилюють ситуацію, перешкоджаючи вільному руху повітряних мас.

За даними ДП «Ліси України» на Київщині триває локалізація та ліквідація пожеж у Дубечанському, Новосілківському та Феневицькому лісництвах. У більшості випадків причиною лісових пожеж є недбале поводження з вогнем: кинуті недопалки або сірники, розведення багать і необережне користування ними, роботи у лісових зонах (утилізація сміття, будівництво), а також випалювання трави на лісових галявинах.

Крім того, щороку восени ми спостерігаємо підвищення рівня забруднення атмосферного повітря, адже перепади температур вдень та вночі спричиняють температурні інверсії, які своєю чергою викликають накопичення шкідливих речовин в приземному шарі повітря. Тепле повітря і вологість призводять до туману, шкідливі речовини з різних джерел викидів майже не розсіюються.

До покращення ситуації для захисту здоров’я у Міндовкілля рекомендують:

Через ситуацію з концентрацією диму від лісових пожеж і займань на торфяниках у столичному регіоні, Київ тимчасово очолив рейтинг міст із найбільш забрудненим повітрям. Цей рейтинг складає швейцарська компанія IQair.

За даними експертів, індекс забрудненості у Києві оцінюється у 176, що означає «нездоровий». Концентрація забруднюючих часток PM2.5 зараз у 18,3 рази перевищує річне нормативне значення ВООЗ для якості повітря.

Користувачі соцмереж також повідомляють про погіршення ситуації з якістю повітря у Чернігівській області, Житомирській та на Харківщині. У цих регіонах також концентрується дим від лісових пожеж.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: