Догори
Дати відгук

Міндовкілля працює над новим проєктом з моніторингу атмосферного повітря в Україні

Проєкт реалізується спільно з фінськими партнерами.

1 хв на прочитання07 Червня 2024, 23:54
Міндовкілля Моніторинг атмосферного повітря в Україні Міндовкілля Моніторинг атмосферного повітря в Україні
Поділитись:

Питання співпраці у цій сфері обговорили заступник Міністра з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко та заступниця Міністра Вікторія Киреєва із директором з експортних послуг Фінського метеорологічного інституту Harri Kalevi Pietarila та спеціалісткою з питань співробітництва у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Фінляндії Satu Annele Elo. 

“Моніторинг для України - це не лише інструмент контролю за станом довкілля. Сьогодні це ще й важливий інструмент фіксації збитків від війни. Щодо забруднення атмосферного повітря через збройну агресію рф розмір шкоди вже оцінюється у 27.3 млрд. євро”, - зазначив Євгеній Федоренко. 

За словами Вікторії Киреєвої, Фінляндія є однією із перших країн-партнерів, які допомагають Україні у імплементації європейського законодавства у сфері якості атмосферного повітря та моніторингу довкілля. 

Відтак у рамках нового проєкту Україна зможе отримати від фінських колег експертну допомогу в питаннях модернізації мереж спостережень за станом повітря, створення центральної референс-лабораторії, оновлення хімічних лабораторій та запуску інформаційної системи у сфері моніторингу повітря на ЕкоСистемі. 

Крім того, проєкт передбачає інвестиційну складову, а саме закупівлю для України комплексних еталонних та індикаторних пунктів спостережень за станом повітря, пробовідбірного обладнання, а також проведення навчання для українських фахівців. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.