Догори
Дати відгук

Міндовкілля погодило створення двох нацпарків на Миколаївщині

На офіційному сайті Української природоохоронної групи анонсували створення «Громоклійського» та «Березанського» НПП, загальною площею понад 22 тис. га.

1 хв на прочитання25 Жовтня 2023, 16:15
Поділитись:

Міністерство підтримало пропозицію науковців та погодило клопотання. 

"Матеріали для розробки проєктів створення майбутніх НПП ми вже передали до обласної державної військової адміністрації", — розповіли фахівці Української природоохоронної групи.

Створення нових нацпарків дозволить зберегти цінні екосистеми Березанського лиману та долин річок Березань, Сасик, Анчекрак та пониззя Бейкульського лиману, а також долини річки Громоклія та частково Інгулу. Ці території важливі для збереження занесених до Червоної книги України, реліктових та ендемічних видів флори та фауни.

Проектовані нацпарки важливі і для розвитку контрольованого внутрішнього туризму на Миколаївщині. Крім того, створення заповідних територій дозволить збільшити рівень заповідності Миколаївщини майже на 1%. Це необхідно для виконання вимог «Основних засад державної екологічної політики України на період до 2030 року». Україні треба прискорити темпи, адже засади державної екологічної політики вимагають цільового показника заповідності в 15% її території. Наразі показник становить 6,8%.

На Півдні України найменше природоохоронних територій саме через великий рівень розораності. Враховуючи шкоду, завдану заповідним територіям через війну, саме тут нові національні парки виявляються найбільш доцільними.

Тим часом, в Україні зафіксували понад 2,5 тисячі злочинів проти довкілля, які вчинила Росія.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.