Догори
Дати відгук

Мікрофлора кишківника може лікувати коронавірус — дослідження

Протикоронавірусні молекули мікробного походження можуть бути ключем для нового лікувального підходу.

2 хв на прочитання02 Вересня 2021, 18:17
Поділитись:

Встановлено, що коменсальні бактерії кишківника людини виробляють сполуки, які пригнічують SARS-CoV-2. Про це розповідає Асоціація дієтологів України.

Науковці ставити перед собою мету з’ясувати, чи можуть бактерії, що мешкають у кишківнику, захистити його від вторгнення вірусу. Ця гіпотеза була виведена з того факту, що попередні клінічні дані показали, що у пацієнтів із помірним та тяжким COVID-19 можуть виникати шлунково-кишкові симптоми, тоді як в інших випадках ознаки інфекції виявляли виключно в легенях.

Однак дедалі більше клінічних даних свідчить, що мікроби ШКТ часто відіграють ключову роль у формуванні важкості захворювань від хронічних до гострих, починаючи від неврологічних та закінчуючи респіраторними інфекціями. Дійсно, кишкова флора набуває все більшого інтересу через її потенційні переваги у збереженні здорового різноманіття та чисельності мікробів.

Для того, щоб дослідити, чи кишкові мікроби дійсно здатні відігравати роль у боротьбі з SARS-CoV-2, дослідники перевірили домінуючі види бактерій, що населяють кишківник, на предмет активності проти SARS-CoV-2. Їхні пошуки виявили, що біфідобактерії, про які раніше було відомо, що вони здатні пригнічувати інші бактерії, такі як H. pylori, також виявились активними проти синдрому подразненого кишківника та мають антиковідну активність.

Застосувавши комп’ютерне моделювання для пошуку потенційних сполук, що борються з хворобами, орієнтуючись на бази даних мікробних молекул, вдалося виявити деякі з них, що можуть виявитися корисними проти SARS-CoV-2.

«Виявлення мікробів, які продукують антикоронавірусні молекули, буде перспективним методом для розробки природних або штучно створених пробіотиків, що дозволить розширити наші методи профілактичного лікування. Своєю чергою, це дозволить створити більш безпечний спосіб боротьби з вірусною інфекцією», — вважають науковці.

Використання двостороннього підходу до розробки ефективних моделей у поєднанні з клінічними випробуваннями пробіотиків може дати ключове уявлення про те, як мікроби можуть обмежити поширення SARS-CoV-2. І, хоча це не дає абсолютного захисту, за допомогою таких процедур можна зменшити реплікацію вірусу та вираженість симптомів. Крім того, такий підхід потенційно збільшує потенціал по відновленню, що може бути особливо корисним для пацієнтів з групи високого ризику.

Також ми розповідали, чому у дітей псуються зуби.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.