Мешканка Ужгорода Катерина Ткачук вручну виготовляє натуральні шоколадні цукерки з різноманітними начинками, які є корисними для здоров'я під брендом Cukrik. Про це повідомляє Карпатський об’єктив.
Стати шоколатьє Катя вирішила, коли була в декретній відпустці. Методом спроб і помилок вивела свою особисту формулу успішної роботи.
«Усе почалося з того, що одного разу я спробувала зробити вдома натуральні смаколики для своєї дитини, якій на той момент було приблизно два роки, — розповідає Катя. — Я категорично не хотіла давати їй магазинних солодощів, на які у неї була різко виражена алергія. Тож багато експериментувала, роблячи цукерки із сухофруктів і горіхів. Виходило досить смачно. Своїми ласощами радо пригощала знайомих, особливо тих, у кого були малі діти. Потім мені підказали, щоб я спробувала продавати цукерки».
Тепер Катя — досить відомий в місті майстер-шоколатьє. А виготовлення шоколаду для неї — медитація та творчість.
Фото: Карпатський об'єктив
Її цукерки — це незвичне у звичному. Хто б міг подумати, що гречку, особливо зелену, можна поєднати з шоколадом, щоб це вийшло смачно?! Вона любить цікаві поєднання, але водночас орієнтується на смаки людей.
«Спочатку солодощі були прості — поєднання сухофруктів і горіхів. Частину рецептів навіть можна було знайти в інтернеті у вільному доступі. З часом стала вдосконалювати свої роботи, захотіла спробувати попрацювати з шоколадом. Для цього почала шукати додаткову інформацію: дивитися відео, купувати майстер-класи. Звісно, виходило не одразу. Було дуже багато зіпсованих літрів шоколаду, — ділиться Катя. — Але я багато працювала, аби навчитися добре робити свою справу. Завжди ставила собі питання, чи подобається насамперед мені, чи смакує мені… Так народжувалися мої власні, авторські рецепти. Мій асортимент постійно зростає й наразі нараховує 13 видів цукерок, шоколадки з різними смаками, тістечко, морозиво».
Усі солодощі Сukrik повністю з натуральних інгредієнтів рослинного походження, не містять білого, рафінованого цукру та лактози. Як альтернатива вироби готуються на кокосовому цукрі та сиропі топінамбура.
«Узагалі справжній шоколад має всього три складові: какао-масло, какао терте та кокосовий цукор. Технологія приготування доволі проста: я змішую ці інгредієнти у певній пропорції. Далі почергово підігріваю й охолоджую шоколад, щоб сформувати правильну кристалічну сітку какао-масла. Цей процес називається «темперуванням». Специфіка роботи з кокосовим цукром така, що він повністю не розчиняється, тож шоколад має певний хрускіт, чим він помітно відрізняється від фабричного. Загалом із шоколадом потрібно працювати дуже швидко. Іноді хвилина часу вирішує все», — зазначає Катерина.
Згодом темпи виробництва почали зростати та забезпечувати попит у домашніх умовах на обмеженій, неспеціалізованій площі, стало неможливо. І жінка зрозуміла, що потрібно рухатися далі. Так у неї виникла потреба відкрити свою майстерню.
«З оформленням майстерні мені допоміг мій чоловік. Усе, що ви тут бачите, — це справа його рук, — розповідає Катя. — Моє виробництво — ось ця мармурова поверхня. Дехто вважає, що для цього потрібні заводи та механізовані лінії, але моє виробництво — ця дошка, декілька сотейників для шоколаду та спеціальний холодильник для вина, де чудово зберігається шоколад. Механізації жодної, оскільки це все ручна робота», — розповіла вона.
У майбутньому вона планує відкрити власне кафе, вивести Cukrik у широкі маси.
Нагадаємо, що на Запоріжжі подружжя випускає чипси з помідорів та 17 видів пастили.