Догори
Дати відгук

Медики звинувачують НСЗУ в нечесній грі: відкритий лист

Шукають справедливості у прем’єра.

3 хв на прочитання04 Вересня 2021, 08:52
Поділитись:

Колишній нардеп, керівник обласного клінічного онкологічного центру Кіровоградської облради Костянтин Яриніч, якого торік вважали головним претендентом на посаду голови Національної служби здоров'я, оприлюднив у соцмережі Фейсбук відкритого листа з підписами майже всіх керівників онкологічних закладів України. Лист адресовано Прем’єр-міністру Денисові Шмигалю.

У листі керівники закладів охорони здоров'я, які надають допомогу онкологічним хворим, звернулися до прем'єра із проханням посприяти у виконанні умов укладених договорів між національною службою здоров'я України (НСЗУ) та закладами охорони здоров'я (ЗОЗ).

У тексті листа йдеться про те, що на останній тиждень серпня 2021 р. ЗОЗ, які уклали договір з НСЗУ про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, отримали додаткові угоди, які передбачають внесення змін у чинність договори, починаючи з липня місяця. Тобто пропонується підписати додаткові угоди заднім числом — минулим місяцем, за який уже було надано медичні послуги та проведено виплату заробітної плати працівникам ЗОЗ.

Також автори листа повідомляють, що внесенням змін (зменшення фінансування) в укладені договори в односторонньому порядку НСЗУ порушує пункт «Умови, порядок та строки оплати медичних послуг», де вказано, що «загальна орієнтовна ціна договору може бути переглянута сторонами шляхом внесення відповідних змін до нього» (п. 33).

Окрім того, у розділі «Умови закупівлі медичних послуг» прописано, що у разі зміни обсягу наданих медичних послуг, виявленої за результатами аналізу інформації ЕСОЗ про обсяг фактично наданих медичних послуг, порівняно з запланованим у договорі обсягом, НСЗУ має право ініціювати внесення змін, але не раніше ніж через 3 місяці після закінчення карантину, встановленого Кабінетом міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, або за три місяці до закінчення строку дії договору — зважаючи на те, що наступить раніше.

Автори листа вважають, що недотримання фінансування спеціалізованих лікувальних закладів України ставить під загрозу отримання громадянами України якісної, доступної та своєчасної спеціалізованої медичної допомоги та підвищення рівня якості життя населення.

«Ми не вимагаємо від НСЗУ залишити чи збільшити фінансування наших закладів, ми просимо надати нам обґрунтовані пояснення по кожній онкологічні установі щодо зменшення фінансування. Ми просимо вас встановити для онкологічних установ єдину справедливу вартість медичних послуг, зрозуміли формули та розрахунки, єдині правила оплати за надані медичні послуги», — ідеться в листі.

Під текстом стоїть 22 підписи керівників онкоцентрів, зокрема самого Костянтина Яриніча.

«НСЗУ веде нечесну гру»,

 — прокоментував він текст листа.

Також ми писали, що лікар розповідає, кому не можна вакцинуватися проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost