Якщо після вживання їжі відразу хочеться подрімати, це може бути пов’язано з вуглеводами. Вживання великої кількості вуглеводів підвищує рівень цукру у крові, викликаючи короткі сплески енергії в організмі і, в кінцевому підсумку, призводить до відчуття втоми. Але є й інший бік медалі.
Охочі схуднути часто усувають нібито шкідливі вуглеводи з раціону. Експерт із харчування в «Баварському центрі споживачів» Даніела Крело з Німеччини пояснює, що вони вкрай важливі для здоров’я та вашого добробуту. Ось п’ять ознак, які дадуть змогу розпізнати дефіцит вуглеводів у раціоні.
На відміну від білків і жирів, організм людини сам може виробляти вуглеводи — поживна речовина не є життєво важливою для нас. Але не все так просто, адже дефіцит вуглеводів призводить до погіршення самопочуття, а в довгостроковій перспективі — до захворювань, пише maximum.fm
Даніела Крело попереджає: «Це не означає, що ми повинні виключити багаті вуглеводами продукти з нашого плану харчування. Вони забезпечують клітковину та вітаміни, а глюкоза, що міститься в них, підтримує рівень цукру в крові».
Принаймні 50 % споживаної енергії ви маєте отримувати з вуглеводів.
Втома та слабкість: організму не вистачає глюкози — найважливішого джерела енергії. Рівень цукру у крові падає, ми відчуваємо занепад сил.
Потяг до солодкого: нестабільний рівень цукру у крові гарантує, що ви хотітиме більше їсти цукру, шоколаду, випічки.
Несвіже дихання: якщо організму не вистачає вуглеводів, він починає перетворювати їх із жирових запасів. Він перебуває у стані кетозу, виділяє кетони, тобто хімічні сполуки, які призводять до неприємного запаху з рота.
Травлення: на відміну від продуктів із високим вмістом жирів і білків, вуглеводи зазвичай містять багато клітковини. Вони необхідні для травлення. Якщо організму не вистачає клітковини, виникає запор.
Головний біль і брак концентрації. Щоб забезпечити мозок енергією, потрібен цукор. Якщо його не вистачає, ми стаємо менш зосередженими, починає боліти голова.
До слова, вчені вперше виявили речовину, яка ефективно вбиває рак.