Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Медведєв пообіцяв 1500 танків, Путін — 1600: які реальні можливі обсяги випуску бронетанкової техніки в РФ

Медведєв пообіцяв 1500 танків, Путін — 1600: які реальні можливі обсяги випуску бронетанкової техніки в РФ

Більшість «вироблених» російських танків насправді вже було виготовлено дуже давно.

5 хв на прочитання28 Березня 2023, 01:07
Танк Т-90М на параді у Москві. Фото: Тухачевський, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org Танк Т-90М на параді у Москві. Фото: Тухачевський, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org
Поділитись:

Російські високопоставлені політики в останні дні почали прогнозувати, скільки танків РФ здатна зробити найближчим часом. Спочатку Дмитро Медведєв заявив про величезну партію в 1500 бойових машин за 2023 рік. Пізніше Володимир Путін озвучив уже цифру 1600 танків — але за найближчі три роки. Схоже, реальні цифри виробництва значно нижчі — «Дзеркало» розповідає, чому і які реальні можливі обсяги випуску бронетанкової техніки Росією.

Якщо СРСР танки випускало кілька великих заводів, то Росії таке підприємство залишилося одне, нехай і величезне — це Уралвагонзавод (УВЗ) у Нижньому Тагілі. Відповідно, якщо сьогодні кажуть «танки виробляють у Росії», це завжди означатиме «танки виробляють на Уралвагонзаводі». Щоби зрозуміти можливості РФ, залишається прикинути, скільки бронетанкової техніки здатне випустити одне це підприємство.

Російський Центр аналізу стратегій і технологій (ЦАСТ), в чию сферу інтересів входять озброєння, у своєму блозі називав цифри виробництва танків у СРСР загалом (тобто на всіх наявних тоді підприємствах), а також на УВЗ у радянські часи та роки після розвалу СРСР. За інформацією центру, у Союзі максимум випущеної бронетанкової техніки припав на 80-ті роки — тоді всі заводи країни могли разом виробляти близько 2000 танків щорічно. Посилаючись на книгу «Т-72/Т-90. Досвід створення вітчизняних основних бойових танків», опубліковану УВЗ, організація зазначала, що пік виробництва на цьому підприємстві — це 1985 рік, коли завод видав 1559 танків Т-72.

Танк Т-72Б3. Джерело: wikipedia.org

Однак СРСР мав дещо більші можливості, ніж сучасна Росія (і, мабуть, будь-яка промислово розвинена країна). Союз міг інвестувати в «оборонку» неадекватно величезні гроші — так, Стокгольмський інститут дослідження проблем миру оцінював військові витрати радянської імперії за 1987 рік приблизно як третину від бюджету. Навряд чи на два роки раніше ситуація помітно відрізнялася.

Що стосується пострадянських років, то ЦАСТ вказує, що піку виробництва бойових машин УВЗ було досягнуто у 2000-х роках завдяки експортним постачанням до Індії й Алжиру — і тоді завод виробляв від 200 до 300 машин на рік, бувши найбільшим виробником танків у світі.

Оцінюючи кількість танків, які УВЗ здатний випустити зараз, аналітики говорять про «кілька сотень» Т-90М і «Армат», а все інше — це взяті з баз зберігання старіші Т-72 і Т-80 радянського виробництва, які зазнають якоїсь модернізації. Також ЦАСТ згадав, що модернізуватимуться і старіші танки Т-62 — 400 таких машин, за словами російського депутата Андрія Гурулєва, покращать на іншому підприємстві (у Читі). На фронті такі танки періодично зустрічаються — поліпшення деяких зводяться до встановлення не нового прицілу. При цьому нічого не заважає формально приплюсувати їх до загальної кількості модернізованих машин.

Таким чином, більшість «вироблених» російських танків уже було зроблено дуже давно. Це, до речі, стосується й випуску Т-90М — ще 2017 року УВЗ зобов'язався довести наявні Т-90 перших версій до цього рівня (тобто «виробництво» де-факто є модернізацією). Виходить, реальний випуск танків може бути і меншим за «кілька сотень» або навіть одну сотню — досить злегка покращувати машини, що знімаються зі зберігання.

Західні й українські джерела також називають схожі цифри. Так, на початку березня 2023 року відоме американське видання The Economist оцінило, скільки танків виробляє Росія, — за інформацією видання, 20 на місяць. На рік виходить 240 машин — це приблизно збігається з максимальним виробництвом УВЗ у пострадянські роки.

Танк Т-62. Джерело: wikipedia.org

Українське оборонне видання Defense Express також виходить із виробництва Уралвагонзаводом 20 танків на місяць, але зазначає, що в Росії є ще кілька ремонтних заводів, які теоретично здатні «оживити» до 70 танків за той же термін (з тексту неясно, чи входить до цього числа 20 машин від УВЗ). Головна проблема, що заважає «перескочити бар'єр» у два десятки танків щомісяця, пише видання, — у критичній нестачі напівпровідників, необхідних для апаратури керування вогнем.

При цьому Єврокомісія, як зазначає Defense Express із посиланням на The Telegraph, зараз працює над санкціями проти компаній, які ввозять до Росії напівпровідники під виглядом цивільної продукції, — за останні місяці такі постачання зросли на 60-80 %. Представники Євросоюзу хочуть максимально зменшити цей трафік — у цьому випадку виробляти техніку й озброєння Росії буде ще важче.

Резюмуючи, можна сказати: ні за рік, ні за три роки Уралвагонзавод і Росія загалом, швидше за все, не здатні видати 1500-1600 нових танків. А величезна більшість «випущених» машин є технікою, знятою з баз зберігання (з яких вивозять, нагадаємо, вже навіть машини часів Сталіна). Кількість абсолютно нових танків навряд чи перевищує 200 на рік.

Також нагадаємо, «найкращий у світі російський танк» Т-90М неможливо зробити без тепловізійних матриць із Франції: що відомо про цю розробку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання44 хвилини тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитаннягодина тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання2 години тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання3 години тому
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання3 години тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання4 години тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання5 годин тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання6 годин тому