Догори
Дати відгук

Мед, лимон і гліцерин — простий і ефективний засіб від кашлю з доступних і натуральних компонентів

Під час ГРЗ боротися з кашлем за допомогою препаратів, що впливають на кашльовий центр, ні в якому разі не можна.

4 хв на прочитання12 Березня 2023, 16:58
pixabay pixabay
Поділитись:

Кашель — різке рефлекторне виштовхування повітря разом з мокротою з легень і бронхів. Буває при різних захворюваннях (їх кількість сягає близько тисячі, з кашлем стикаються не тільки під час застуди). Природа кашлю може бути абсолютно різною, різними можуть бути і супутні симптоми.

У деяких людей він постає як реакція на парфум, шерсть тварин, тютюновий дим. Часто може супроводжуватися вірусної патологією (при цьому будь-яке самолікування буде надзвичайно небезпечним). У всіх цих випадках кашель треба лікувати обов’язково.

Під час застудного гострого респіраторного захворювання боротися з кашлем з допомогою препаратів, що впливають на кашльовий центр, ні в якому разі не можна. Завдяки кашльовим рухам із бронхів виштовхується мокрота разом із патогенними мікроорганізмами. Якби не було кашлю, то в дихальних шляхах застоювалася б мокрота, закупорюючи їх, що в підсумку призвело би до зупинки дихання.

Але користь від кашлевих рухів є тільки в тому разі, якщо вони призводять до спорожнення верхніх дихальних шляхів від слизу (тобто, якщо кашель є продуктивним). Однак якщо він болісний, сухий, він не принесе полегшення (у такому випадку є непродуктивним). Від нього треба позбавлятися. Для цього існує багато ефективних народних засобів, одне з яких — суміш гліцерину, лимона і меду. Про нього розповідає портал «Все цікаве».

Гліцерин, мед, лимон від кашлю — це потужний і ефективний засіб. Він здатен зняти симптоми навіть непродуктивного приступоподібного кашлю. Так як всі інгредієнти є натуральними, а сама суміш має приємний смак, її можна давати навіть дітям від 1 року. Він дуже добре допомагає, коли інші лікарські засоби не підходять за віком. Його складові вважаються екологічно нешкідливими, на відміну від ліків, тому іноді навіть краще підходять, ніж медикаменти.

Засіб чинить такий результат:

  • пом’якшує слизові оболонки горла;
  • знімає спазм і набряк;
  • бореться з вірусами і бактеріями;
  • знезаражує слизові;
  • сприяє виходу слизу з бронхів;
  • насичує організм поживними речовинами;
  • прискорює обмінні процеси;
  • підвищує імунітет.

Готувати настоянку дуже просто і швидко, а лікувати з її допомогою дітей — легко й ефективно.

Для початку треба взяти лимон (звичайних розмірів), помити його і зробити отвори (проколи) виделкою або голкою.

Далі помістити в гарячу воду, приблизно на 10 хвилин. Це робиться для того, щоб стимулювати виділення соку.

Потім плід виймається, сік акуратно віджимається.

Помістивши сік одного лимона в окремий посуд, додати в нього 2 ст. л. гліцерину, а також рідкого меду.

Перемішавши, охолодити його в холодильнику.

Вказаний рецепт підходить і для приготування напою, якщо у дитини почався напад сильного кашлю. У такому випадку додається трохи більше гліцерину.

Засіб потрібно вживати до 8 разів на добу (або частіше, щоб закріпити лікарський ефект). Деякі фахівці рекомендують вживати суміш із лимона, меду і гліцерину щогодини. Перед сном треба обов’язково випити ліки, якщо є особливо сильний кашель.

Кашель у дорослих теж ефективно лікується за допомогою зазначеного засобу. Можна змінювати дозування залежно від сили кашлю. Якщо він слабкий, тоді варто обмежитися чотириразовим прийманням цих ліків. Навпаки, якщо у дорослого є сильний приступоподобный кашель, то можна збільшити періодичність прийому.

Гліцерин із медом і лимоном від кашлю дітям до 1-го року протипоказані, тому що можуть містити агресивні алергени. Взагалі батькам перші роки життя малюка рекомендується спостерігати за ним, оскільки вони ще не знають, які компоненти викликають у дитини алергію.

Якщо у малюка немає алергії на жоден із цих компонентів, тоді приймати ці продукти все одно з обережністю, щоб не перегодувати дитину. Доза при цьому варіюється залежно від рецепту індивідуально.

Засіб дуже простий у приготуванні і досить доступний, він підходить і дорослим, і маленьким пацієнтам. Однак перед застосуванням потрібно обов’язково порадитися з лікарем. Також не варто забувати, що альтернативне лікування не може замінити повністю медикаментозну терапію, воно може її доповнити.

Також ми розповідали, як за добу вилікувати кашель: поради від отоларинголога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.