Маск заявив про імплантацію мозкового чипа вже другій людині

1 хв на прочитання05 Серпня 2024, 18:11
Фото з відкритих джерел

До кінця 2024 року в Neuralink планують імплантувати пристрої 10 добровольцям.

Компанія Neuralink успішно імплантувала у мозок другого добровольця пристрій для зв'язку з комп'ютером, повідомив її власник Ілон Маск. Розробка має на меті дати можливість паралізованим людям використовувати цифрові пристрої силою думки. Йдеться про пацієнта із травмою спинного мозку.

На сайті Neuralink повідомляється, що в чипі використано 1024 електроди, тонші за людське волосся. Капсула-приймач кріпиться за вухом подібно до слухового апарату. Від неї до мозку йдуть ниткоподібні електроди. Один процесор завбільшки 4х4 мм обробляє інформацію з 10 тис. електродів.

Першому добровольцю мозковий чип був вживлений наприкінці січня 2024 року. Чоловік, паралізований нижче за плечі внаслідок нещасного випадку під час дайвінгу, зміг грати у відеоігри та шахи, роблячи ходи за допомогою думок, користуватись інтернетом і публікувати пости в соцмережах. Проте за місяць розробники помітили збої у роботі пристрою — більшість ниткоподібних електродів змістились і перестали зчитувати сигнали. У Neuralink заявили про намір імплантувати чип глибше в моторну кору мозку другого добровольця, щоб уникнути повторення проблеми. У травні компанія отримала на це дозвіл Управління контролю за продуктами харчування та ліками США.

До кінця 2024 року в Neuralink планують імплантувати пристрої 10 добровольцям, а також подати заявки на проведення випробувань зі своїми чипами у Канаді та Великій Британії.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: