Лише один продукт може захистити серце та судини
На відміну від солодких сортів шоколаду, чорний шоколад містить більше какао, яке є одним з найбагатших джерел корисних для здоров'я сполук, які називаються поліфенолами. Але це не єдина перевага темного шоколаду. У дослідженні, опублікованому в European Journal of Preventive Cardiology, йдеться про те, що вживання шоколаду хоча б раз в тиждень допомагає знизити ризик хвороб серця. Але за умови, що людина буде додержуватися: правильного харчування, дуже помірного вживання алкоголю та відмовиться від паління.
Темний шоколад і чисте какао багаті певним типом флавоноїдів, які називаються флавонолами. Крім антиоксидантних властивостей, які захищають від пошкодження клітин вільними радикалами й запобігають запаленню, флавоноли також знижують кров'яний тиск, покращують приплив крові до мозку і серця і зменшують ризик утворення тромбів, які можуть викликати серцевий напад або інсульт.
За словами доктора Чаякріта Кріттанавонга, кардиолога з Медичного коледжу Бейлора в Техасі, чорний шоколад — це функціональна їжа, яка може допомогти зберегти здоров'я кровоносних судин серця.
"Шоколад не тільки стабілізує кров'яний тиск, а й позитивно впливає на тонус кровоносних судин, — підкреслив він. - Учасники нашого експерименту, які їли шоколад, на 8% менше ризикували стати жертвами ішемічної хвороби серця", - розповів лікар.
Тим часом медики з'ясували, чим алкоголь корисний для здоров'я.