Догори
Дати відгук

Львівські лікарі видалили на шиї 15-річного хлопця пухлину, яка могла спричинити зупинку дихання або інсульт

Пухлина могла вбити його будь-якої миті.

2 хв на прочитання06 Березня 2024, 12:40
Львівські лікарі видалили пухлину на шиї Львівські лікарі видалили пухлину на шиї
Поділитись:

Новоутвір розташувався в місці сплетінь життєво важливих судин та нервів. Однак хірурги Дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова зважили всі ризики та взялися за це надскладне втручання.

Пацієнт - Артем із Одеси. Якось підліток помітив у себе на шиї припухлість. З часом вона збільшилась - до розміру невеличкого курячого яйця. Мама Артема звернулася по допомогу до іноземних спеціалістів. За кордоном хлопцеві зробили УЗД і сказали, що це може бути пухлина, пише Перше медичне об'єднання Львова.

 Вдома юнака дообстежили, провели МРТ і КТ та підтвердили підозри іноземних колег. Це дійсно була пухлина - попередньо доброякісна. Найбільшим викликом для медиків стало небезпечне розташування новоутвору - в ділянці шиї, де проходять нерви та судини, що забезпечують дихання та кровообіг у мозку. Видаляти таку пухлину - великий ризик. Водночас без операції - хлопець загине. Пухлина вже тиснула на трахею, життєво важливі судини та нерви. Могла спричинити зупинку дихання або ж інсульт. Батьки зважили всі ризики і вирішили довіритися львівським хірургам.

На момент останнього передопераційного обстеження новоутвір був вже розміром з грушу та відчутно стискав дихальні шляхи. Діаметр трахеї юнака звузився аж в чотири рази - до 6 міліметрів. Тоді як норма - від 1,6 см до 2,5. Без термінового втручання пухлина могла просто задушити Артема.

Спершу львівські спеціалісти мали переконатися, що новоутвір не злоякісний. Для цього провели біопсію - взяли забір шматочка пухлини та підтвердили, що вона таки доброякісна. Після чого розпочали надскладне хірургічне втручання. Аби не пошкодити судини та зберегти життєво необхідні нерви, Артема оперували під мікроскопом. Також наші хірурги задіяли спеціальні ультразвукові ножиці - це обладнання самостійно підбирає необхідну температуру нагріву тканин та мінімізує крововтрату.

Втручання тривало близько трьох годин. Команді дитячих хірургів вдалося не зачепити жодних життєво важливих судин і нервів та повністю видалити пухлину. Тепер Артем абсолютно здоровий юнак і вже повернувся додому - в Одесу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.