Догори
Дати відгук

Львівські хірурги врятували 5-річного хлопчика з рідкісною хворобою

Врятувати дитину могла лише операція з видалення органу.

2 хв на прочитання11 Січня 2024, 16:22
Львівські хірурги врятували 5-річного хлопчика з рідкісною хворобою Львівські хірурги врятували 5-річного хлопчика з рідкісною хворобою
Поділитись:

У Львові врятували 5-річного хлопчика  з Тернополя. Нирка дитини загинула, а замість неї утворився великий мішок з інфікованою сечею. Ускладнення несло пряму загрозу життю дитини. Небезпечне утворення успішно видалили хірурги Дитячої Лікарні Святого Миколая.

Про це розповідає Перше медичне об’єднання Львова.

Коли Давидку Зілінку було три рочки, батьки привели його на планове УЗД. Під час обстеження медики не виявили здорової лівої нирки на тому місці, де вона мала би бути.

Спеціалісти встановили, що ліва нирка дитини – зморщена. Орган був атрофований, зменшений у розмірах і вже почав втрачати вміння виробляти сечу та фільтрувати її. Натомість на місці зморщеної нирки почало формуватися якесь утворення. З часом проявились і симптоми недуги: у хлопчика з’явилися болі, а його загальний стан погіршувався.

Нещодавно мамі Давидка вдалося потрапити на консультацію до львівських фахівців, які  встановили діагноз – термінальний гідронефроз зліва. Йдеться про патологічне розширення та подальшу атрофія тканин нирок, що розвивається на тлі порушення відтоку сечі.

Саме гідронефроз і призвів до вторинного зморщення лівої нирки: вона деформувалася і зменшилася. При цьому, нирка продовжувала виділяти сечу, яка вже не могла стікати до сечового міхура. Рідина накопичувалася в органі та роздувала його.

“З часом нирка і зовсім загинула, а на її місці утворився мішок із інфікованою сечею. Така патологія вкрай небезпечна для життя. Вона може викликати гіпертонічну хворобу та розвиток різноманітних гнійних процесів в організмі дитини. Останнє з ймовірних ускладнень несло пряму загрозу життю дитини, адже маленький пацієнт міг загинути від септичного шоку”, – повідомляють у Першому медичному об’єднанні Львова.

Врятувати дитину могла лише операція з видалення органу. Операцію зробили за допомогою робота-хірурга – Да Вінчі. В ході втручання хірурги зробили три маленькі отвори по 8 мм і швидко та успішно видалили уражену нирку.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.