Лопух – від ста недуг: рослина, яка захистить навіть від раку
Він оздоровлює печінку, підшлункову залозу, шлунок, сечовивідну систему.
Сік листя лопуха чинить протипухлинну дію, сприяє виведенню солей. Він оздоровлює печінку, підшлункову залозу, шлунок, сечовивідну систему. Допомагає в разі кісти яєчника й нирки. Засіб п’ють до їжі протягом місяця за такою схемою: перші два дні – двічі по 1 ч. л., третього та четвертого дня – тричі по 1 ч. л., наступні дні – тричі по 1 ст. л. Потім слід зробити УЗД і якщо потрібно, курс повторити.
Застосовують сік лопуха і в разі захворювань печінки. Пити сік потрібно до їжі по 1 ст. л. Курс лікування становить майже 1 л соку на сезон з перервами на тиждень між вживанням. Крім того, рекомендують пити цей сік і при сечокам’яній хворобі – по 0,5 ч. л. тричі на день. Курс лікування – 30 днів.
Заслуговує на увагу й застосування цього соку в разі захворювань травного тракту, таких як гастрит, панкреатит, виразка дванадцятипалої кишки. Захищаючи слизову оболонку від подразнення, сік лопуха сприяє нормалізації функції шлунка, загоєнню виразок. Під час курсу лікування впродовж півтора місяця рекомендоване вживання становить 0,5 ст. л. тричі на день до їжі.
Сік лопуха активно застосовують для лікування зовнішніх шкірних уражень – гнійних ран, опіків, кропив’янки, екзем чи укусів комах. Ватний тампон просочують соком і прикладають до ураженої ділянки.
Зменшити випадання волосся й запобігти ранній сивині допоможе втирання соку лопуха в шкіру голови. Виконуючи таку процедуру регулярно, можна також позбутися лупи.
Дуже корисно пити сік лопуха в травні-червні. Тим, хто не страждає від якихось патологій, буде вельми розумно попити його з профілактичною метою – по 1 ст. л. до їжі. Вживати можна тиждень, тоді – тижнева перерва й знову тижневий курс.
На зиму сік «консервують», заготовлюючи так званий настій лопуха. Для цього змішують медичний спирт – 100 мл, липовий мед – 500 мл, свіжовичавлений сік – 500 мл. Настоянку можна зберігати в холодильнику не більш як два роки.