Догори
Дати відгук

Ліміт майже вичерпано: вчені перевірили, яку спеку може пережити людина

Цього разу дослідники врахували всі фактори, які впливають на життєдіяльність людини при високих температурах повітря.

1 хв на прочитання21 Серпня 2024, 09:41
ФОТО: Вчені визначили температурний максимум для людини / Rehman Asad/NurPhoto/Getty ФОТО: Вчені визначили температурний максимум для людини / Rehman Asad/NurPhoto/Getty
Поділитись:

Експериментів на тему, які температурні максимуми може витримати людина, було чимало. За змінні і константи брали різні показники. Був експеримент на "чистий" максимум, на високу температуру при високій вологості, високу температуру без вживання достатньої кількості води тощо.

Цього разу вчені з Австралії використали сучасну кліматичну камеру. Вона імітує різні температурні умови і показники вологості. Науковці поставили собі за мету з’ясувати, коли спека стає смертельно небезпечною і як організм справляється з тепловим стресом. Врахували вік, фізичну активність і вплив сонячних променів для максимального відтворення реальності.

З'ясувалося, що граничні значення комбінації градусів і вологи, які витримує людина при своїй повсякденній діяльності, становлять від 26 °C до 34 °C для молодих людей і від 21 °C до 34 °C для літніх. Виживання в умовах спеки і сонячного опромінення виявилося складнішим, ніж у тіні, особливо для літніх людей.

Висновки вчених вже, фактично, підтверджені новинами з Європи. За даними Барселонського інституту глобального здоров'я, У Європі торік від спеки померли понад 47 тисяч людей.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost