Догори
Дати відгук

«Лікарським засобам» бути: ВР проголосувала в першому читанні за важливий законопроект

Текст прийнято за основу, але до другого читання можливі суттєві правки.

2 хв на прочитання10 Вересня 2021, 11:27
Ліки Ліки
Поділитись:

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект Комітету № 5547 «Про лікарські засоби». «За» проголосували 272 народні депутати. Про це у своєму життєписі в соцмережі Фейсбук розповів голова Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Законопроект № 5547 — євроінтеграційний. Визначений РНБО як пріоритетний для забезпечення гармонізації законодавства України у сфері обігу лікарських засобів із законодавством ЄС. Законопроєкт регламентує повний життєвий цикл лікарських засобів — виготовлення, реєстрацію, обіг, контроль та боротьбу з підробленими медичними препаратами», — наголосив нардеп.

Зокрема документ передбачає:

  • запровадження європейських норм, процедур обігу лікарських засобів;
  • зменшення адміністративного тиску на учасників фармацевтичного ринку шляхом створення єдиного регуляторного органу в цій сфері;
  • підвищення рівня прозорості введення лікарських засобів на ринок України;
  • захист споживачів від небезпечних, неефективних і неякісних лікарських засобів;
  • підвищення рівня доступності медпрепаратів для пацієнтів.

Михайло Радуцький запевняє, що автори ґрунтовно обговорювали законопроект з усіма стейкхолдерами галузі, і комітет погодився на деякі компромісні пропозиції від фармацевтичних асоціацій, народних депутатів і міжнародних партнерів.

«Схвалення нової редакції закону «Про лікарські засоби» багато років чекає не лише фармацевтична галузь. Закон вводить нові механізми захисту інтересів українців від підроблених або неякісних медичних препаратів», — переконаний нардеп.

Нагадаємо, подання Комітету про розгляд законопроекту № 5547 було надано ще 13 липня.

У коментарі GreenPost засновник БФ «99 ПРОБЛЕМС» Антон Кулагін висловив жаль, що цей законопроект у першому читанні не прийняли перед відпусткою депутатів – адже «іноді час може коштувати життя пацієнтам».

«Це важливий законопроект для оновлення системи контролю за лікарськими засобами та захисту пацієнтів від підробок. У цьому законопроекті також передбаченні світові стандарти, що покращать доступ пацієнтів до ліків. Насамперед людей з орфанними хворобами!» — говорить активіст.

Також ми розповідали, що МОЗ не може відповісти на запитання, хто «спускає план» із вакцинації проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.