Догори
Дати відгук

Лікарів та фармацевтів позбавили захисту

Він передбачав суворіше кримінальне покарання за замах на життя та безпеку медпрацівників й дозволяв їм купувати та використовувати під час роботи травматичну зброю.

2 хв на прочитання24 Листопада 2020, 13:31
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

 ВРУ відхилила законопроєкт номер 3560, який мав на меті удосконалити захист медиків та фармацевтів під час виконання ними службових обов'язків. Відповідну постанову парламент прийняв напередодні, 23 листопада.

Нагадаємо. що законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників” у ВРУ зареєстрували 29 травня. Його ініціатором виступила група народних обранців на чолі з Сергієм Кузьміних зі “Слуги народу”.

Апелюючи до того, що протягом останніх років почастішали каліцтва та вбивства медичних працівників під час виконання ними посадових обов'язків, Кузьміних вимагав внести ряд правок до Карного кодексу, щоб зробити жорсткішою відповідальність за подібні злочини.

Законопроєкт передбачав:

  • встановлення кримінальної відповідальності для осіб у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років за посягання на життя медичного або фармацевтичного працівника;
  • встановлення кримінальної відповідальності за вбивство або замах на  вбивство медичного або фармацевтичного працівника у зв’язку із виконанням ними своїх службових або професійних обов’язків;
  • встановлення кримінальної відповідальності за захоплення    медичного або фармацевтичного працівника як заручника;
  • встановлення кримінальної відповідальності за погрозу або насильство щодо медичного або фармацевтичного працівника.

Також група народних обранців ініціювала дозвіл на придбання й використання медичними працівниками (бригади екстреної допомоги, первинна медична допомога, амбулаторна допомога психічно хворим та бригади, що надають паліативну допомогу)травматичної зброї для забезпечення власної безпеки.

До слова, за 10 років в Україні зареєстрували 192 злочини, учинені проти життя і здоров’я медичних працівників при виконанні ними службових обов’язків, у тому числі 10 убивств, 5 умисних тяжких тілесних ушкоджень, 74 умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень, 1 катування, 8 погроз убивством.

Як ми писали  раніше, в Житомирі неадекват побив вагітну сімейну лікарку. Він бив жінку головою об підлогу. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.