Лікарі порадили людям після 60-ти забути про ці продукти та звички

4 хв на прочитання15 Листопада 2023, 06:50

Які продукти не можна їсти після 60-ти років.

Американська дієтологиня Бланка Ґарсіа назвала перелік продуктів, які треба виключити з раціону людям у 60 років, щоб залишатися здоровими.

Потрібно скоротити вживання або повністю відмовитися від продуктів, які піддалися високому ступеню оброблення. Це напівфабрикати, чипси, випічка й морозиво.

За словами дієтологині, в таких продуктах практично немає поживних речовин, які б сприяли відновленню тканини на клітинному рівні. Зате в них дуже великий вміст рафінованого цукру й вуглеводів, барвників і добавок, які шкідливі для здоров’я. Споживання таких продуктів призводить до збільшення ваги та порушення балансу поживних речовин в організмі.

Експерт не радить повністю відмовлятися від вуглеводів, радить просто вибирати корисні альтернативні варіанти. Наприклад, це можуть бути макарони твердих сортів пшениці, коричневий рис і цільнозерновий хліб. Ці продукти забезпечать організм клітковиною. Також варто вживати корисний рослинний білок, що міститься в сочевиці, квасолі та грибах.

Дієтологиня рекомендує обмежити вживання кухонної солі до 10 грамів на день. Адже зловживання продуктами, в яких великий вміст солі, може призвести до підвищення тиску, утруднення роботи серця та затримки рідини в організмі.

Що треба їсти людям після 60-ти: правила харчування

  1. Максимально різноманітне харчування. Для організму в такому віці потрібні білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні речовини в достатній кількості. Раціон має поєднуватися з енергетичною збалансованістю: калорійність їжі має відповідати енергозатратам організму. Оскільки з віком фізична активність зменшується, з’являється схильність до набирання ваги, калорійність також варто зменшити.
  2. Треба знизити кількість тваринних жирів, які входять до складу м’ясних продуктів. Можна вживати м’ясо птиці у відвареному вигляді. До харчування має входити нежирна риба – морська або річкова, яку треба вживати у відвареному чи запеченому вигляді.
  3. Дуже важливий у такому віці режим харчування – це 4 рази на день. Перший сніданок має містити 25% загальної кількості калорій на добу, другий – 15%, обід – 35%, вечеря – 25%. Останнє приймання їжі має бути за 2 години до сну.
  4. Необхідно ретельно пережовувати їжу. Лікарі рекомендують робити не менше 20-ти жувальних рухів, перш ніж проковтнути їжу. Процес насичення проходить значно швидше в такому разі, а кількість спожитої їжі зменшується утричі.
  5. Не можна різко обмежувати споживання білків тваринного походження, бо вони містять незамінні амінокислоти. Людям після 60-ти років краще вживати молочні та рибні продукти, вони легко перетравлюються, краще засвоюються і водночас мають високу цінність. Наприклад, молоко містить майже всі необхідні речовини для організму людини, цей продукт є збалансованим від природи, тому дуже корисний.
  6. Не можна їсти всухом’ятку, рідкі страви, приготовані на м’ясних, рибних, овочевих чи грибних відварах, сприяють виділенню шлункового соку. Тому супу буде цілком достатньо, щоб перетравити другі страви з м’яса, риби чи картоплі. Солодощі треба їсти в обмеженій кількості наприкінці обіду, тоді цукор легше засвоїться організмом.
  7. Потрібно їсти більше свіжих овочів і фруктів, вони мають необхідні для організму вітаміни, мінерали, органічні кислоти та клітковину. Фрукти й овочі покращують процеси травлення, нормалізують метаболізм і кислотно-лужний баланс.
  8. Необхідно пити достатню кількість води та уникати зневоднення. З-поміж напоїв можна вибрати чорний і зелений чай. Зелений чай захищає від захворювання на атеросклероз, але його треба пити без цукру. Краще вживати з медом чи сухофруктами. Зелений чай знижує тиск, укріплює судини, має антибактеріальну дію та продовжує життя.

Про які звички варто забути після 60-ти років

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: