Догори
Дати відгук

Лікарі попередили про найнебезпечнішу спецію для печінки

Вона може стати причиною фатальних пошкоджень печінки.

1 хв на прочитання03 Травня 2024, 22:30
Спеції Шкідливі продукти Печінка Спеції Шкідливі продукти Печінка
Поділитись:

Дослідники з Національного інституту органів травлення у США виявили, що одна з популярних спецій може стати причиною фатальних пошкоджень печінки. Цим продуктом виявилася куркума.

Чому куркума може бути шкідливою?

На цей час відомо про щонайменше 12 випадків пошкодження печінки, які пов'язані з надмірним вживанням куркуми. Зокрема згадується кейс 49-річної жінки, яка зазвичай не скаржилася на здоров'я, однак раптово зіткнулася з проблемою щоденної нудоти через вживання куркуми. Також у її зовнішності проявилися характерні ознаки пошкодження печінки: пожовтіли білки очей та шкіра. Результати аналізів підтвердили здогадки медиків.

Аналогічні випадки були зафіксовані у різних лікарнях, і кожен з них був пов'язаний із куркумою. Пацієнти вживали спецію щодня. Це призвело до болю в животі, блювоти та пожовтіння очей.

Завдяки аналізам встановили, що печінка у тих, хто скаржився на здоров'я перестала обробляти білірубін, який утворюється під час розпаду еритроцитів. 

Проте дослідники підкреслюють: така чутливість до куркуми пов'язана з унікальними генетичними особливостями кожної людини, адже деякі вживають спецію навіть без найменшої шкоди. У згаданих пацієнтів був відсутній фермент, який здатен перетравлювати куркуму. Однак вчені також зазначили, що небезпеку може становити суміш куркуми та чорного перцю. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.