Догори
Дати відгук

Лікарі назвали 8 спецій, які допоможуть знизити рівень цукру в крові

Під час приготування їжі, не забудьте додати їх в страву.

3 хв на прочитання06 Лютого 2024, 08:11
Які 8 спецій знижують цукор у крові Які 8 спецій знижують цукор у крові
Поділитись:

Люди з цукровим діабетом повинні приймати різноманітні лікарські засоби, щоб контролювати рівень глюкози. Проте дослідження показали, що стабілізувати стан хворого можна також за допомогою спеціально підібраного харчування.

Куркума

Про цілющі властивості куркуми відомо давно. Ця чудова спеція допомагає підвищити імунітет, поліпшує стан шкіри. А нещодавно були проведені дослідження, результати яких опублікували в американському медичному журналі “Evidence-based Complementary and Alternative Medicine”. Згідно з отриманими даними куркумін (речовина, яка є активною сполукою в складі куркуми) допомагає знизити рівень глюкози та зменшити ускладнення, пов’язані з цукровим діабетом. В статті також радять хворому щодня випивати склянку молока з чайною ложкою куркуми.

Часник

В журналі “Phytomedicine” було опубліковане цікаве дослідження, в ході якого щурам з цукровим діабетом щодня додавали часник в раціон. Результати показали, що споживання цієї спеції допомогло підвищити рівень інсуліну в крові. Тож під час приготування їжі, не забудьте додати в страву зубчик часнику.

Імбир

В 2013 та 2014 роках провели кілька клінічних досліджень, під час яких отримали переконливі докази, що споживання імбиру допомагає знизити рівень цукру в крові за цукрового діабету.

Орегано, кориця, шавлія та гвоздика

Кориця - одна зі спецій, які повинні бути в раціоні хворого на цукровий діабет .

Вчені з Університету Джорджії також провели дослідження, під час якого з’ясувалося: спеції, в складі яких є фенол, допомагають уповільнити виробництво отруйних для організму кінцевих продуктів гліколізу. Тому варто кожного дня додавати до свого раціону: орегано, корицю, шавлію та гвоздику.

Орегано не лише додає будь-якій страві неймовірного смаку та запаху, а й бореться з бактеріальними та паразитичними інфекціями.

Лише в одній сухій паличці кориці є 18% фенолу. Саме тому ця спеція ідеально підходить людям з цукровим діабетом (особливо II типу). Щоб зменшити рівень глюкози в крові, лікарі радять приймати 1 чайну ложку кориці на день.

Шавлія містить фітостероли, які допомагають під час лікування спазмів. Але також в складі цієї спеції є фенол. Тому лікарі радять додавати цю траву в чаї та супи.

Гвоздика відрізняється антисептичними та бактерицидними властивостями. 30% її складу займає саме фенол, тому вона чудово підходить людям, хворим на цукровий діабет.

Гуньба (пажитник сінний)

Відома англійська лікарка загальної практики та дієтологиня Сара Брюер радить додати в щоденний раціон гуньбу, яка вважається однією з найбільш популярних в індійській кухні. Як пояснює спеціалістка, ця спеція допомагає уповільнити засвоєння вуглеводів та запобігти збільшенню рівня цукру в крові.

Сара Брюер розповіла, що насіння гуньби містить в своєму складі 4-гідроксиізолейцин. А це амінокислота, яка загострює реакцію клітин на інсулін та знижує їх стійкість до цього гормону. Було проведено 12 досліджень, під час яких пацієнти з II типом цукрового діабету додали до щоденного раціону гуньбу та споживали її натщесерце. Результати показали, що у всіх людей значно знизився рівень цукру в крові.

Проте, не забудьте порадитися зі своїм лікарем, який підбере потрібну кількість гуньби. Адже надлишкове її споживання призводить до занадто швидкого зниження глюкози.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я