Догори
Дати відгук

Лікар пояснив, чому не можна розділяти навпіл таблетки і розтирати їх у порошок

Також фахівець поділився, чи однаково допоможе різна доза препарата

2 хв на прочитання02 Травня 2023, 11:40
Поділитись:

Часто трапляються випадки, коли людина не може випити таблетку, то розтирає її у порошок. Однак сімейний лікар и інфекціоніст Віктор Петров на своїй сторінці в Instagram розповів, чому так не можна робити. 

Фахівець наголосив, що  перетирати в порошок можна лише ті таблетки, які не мають спеціальної оболонки ("Анальгін" чи "Цитрамон"). Але це варто робити лише за вказівкою лікаря при потребі.

"Друзі, таблетки роблять не спроста в такому вигляді. Вид таблетки та її оболонка - це оптимальний варіант для лікування"

Також таблетки бувають настільки гіркими, що люди ковтають їх замість того, щоб жувати. Віктор Петров пояснив, чому все ж таки потрібно розжовувати. 

 "Якщо їх просто проковтнути, то вона буде діяти не так швидко або з меншою ефективність"

Окрім цього, для тих, хто жувати боїться, часто існують аналоги. Наприклад, таблетки для розсмоктування або "під язик", які не варто спішити запивати. Експерт зауважує, якщо розсмоктувальну таблетку ковтнути, то можна подразнити свій шлунково-кишковий тракт.

Сімейний лікар поділився, чи можна розділяти таблетки. 

"Якщо ви до прикладу розділити таблетку "Мезиму", то вона не зможе подіяти на 100% там де це необхідно. Поділ таблеток не дає їм нормально діяти, а в деяких випадках може призвести до легких подряпин трахеї через гострі кінці поділеної половинки. Форма і спосіб приймання таблеток роблять на основі дослідів. Фармкомпанії - це великі бізнеси, які прагнуть, щоб ви, як клієнти, були задоволені результатом. Тому повірте, якби таблетки могли б бути менші за розміром або інші за формою їх би так і робили"

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.