Догори
Дати відгук

Лікар пояснює, чому болить живіт після сексу

Причин болю низу живота після статевого акту є досить багато.

5 хв на прочитання08 Серпня 2022, 00:43
Поділитись:

Тривалі болі в низу живота після сексуального контакту зустрічаються у половини жінок репродуктивного віку, але багато хто соромиться про це сказати навіть своєму гінекологу. Про можливі причини цієї проблеми розповідає лікар-онколог Іскандер Мілевскі.

Найчастіше такі болі виникають у разі розвитку ерозійного ураження шийки матки, ендометріозу, фіброми чи циститу. Нерідко біль унизу живота виникає у жінок під час місячного або в період вагітності. Ці болі можуть бути тимчасовими і через якийсь час минути без будь-якого лікування, але в деяких випадках можуть сигналізувати про розвиток якогось серйозного захворювання. Тому ставити діагноз і призначати лікування будь-яких болів у животі повинен лікар. Намагатися вилікувати себе самостійно, приймаючи знеболювальні таблетки та тривалий час терплячи біль, не можна, це може призвести до небезпечних наслідків.

Причиною появи болю у животі у жінок після сексу здебільшого є скорочення матки: живіт болить внизу не дуже сильно, і, як правило, згодом біль минає сам собою. Приводів для хвилювання в такому разі немає. Також не варто піддаватися паніці, якщо біль унизу живота викликають такі причини:

1) Вагінальний секрет. У деяких жінок він не виділяється під час сексу природним чином, а лубрикантом вони не користуються. Щоби зменшити неприємні болючі відчуття під час сексу або після нього, передусім потрібно спробувати перед сексом використовувати лубрикант на водній основі. Особливо це актуально для пар, які воліють запобігати небажаній вагітності за допомогою презерватива.

Виробляється секрет у жінок у спеціальних залозах, розташованих у великих статевих губах. Виділятися секрет починає в міру сексуального збудження жінки, тобто, щоби привести в дію залози, необхідна прелюдія до початку статевого акту. Крім того, слід враховувати, що жінки збуджуються набагато повільніше, ніж чоловіки. Слабка стать «любить вухами», тому прискорити збудження жінки найкраще допомагають освідчення в коханні, компліменти й інші приємні фрази.

2) Психологічний дискомфорт і спазм м'язів. Болі у животі після сексу можуть бути викликані грубими рухами партнера та виділенням невеликої кількості крові під час статевого акту. Для дівчат, які вперше вступають в інтимну близькість, це може спричинити панічний страх перед сексом. Страх сексуального зближення викликає у них спазм у черевній порожнині та стає причиною появи гострого болю внизу живота після сексу.

Якщо біль у низу живота виникає в період вступу в статеве життя, це нормальне явище, яке спостерігається чи не в усіх дівчат. Цей біль треба просто прийняти і почекати, поки він вщухне. Під час початку статевого життя органи малого тазу ще не звикли до сексуальних контактів, щоби перебудуватися на новий лад, їм потрібно близько місяця.

3) Використання презерватива. Досить часто причиною того, що у жінки заболів живіт після сексу, є механічне пошкодження слизової оболонки піхви під час активного статевого акту. При цьому можуть виникнути як розрив склепіння чи стінок піхви, так і слизової маткової шийки або ерозія.

Великий розмір пеніса, занадто глибоке проникнення та використання презерватива можуть призвести до таких наслідків і викликати дискомфортні відчуття в животі. Крім того, викликати подразнення статевих органів і як наслідок запальні процеси та болючі відчуття не тільки в животі, а й на великих і малих статевих губах у жінок можуть алергічні реакції на хімічний склад латексу презервативу.

4) Відсутність оргазму. Болі після сексу можуть бути викликані тим, що жінка не отримала повну розслабленість і оргазм під час інтимної близькості. Під час сексу кров приливає до органів малого таза, і якщо, при статевому контакті не було досягнуто оргазму, кров застоюється в тазі, що викликає біль у низу живота.

Якщо ж болі в низу живота після сексу регулярні та гострі, то це привід звернутися до лікаря, оскільки причиною їхньої появи можуть бути кіста яєчника, міома матки, молочниця, сифіліс, гонорея й інші венеричні захворювання. Будь-які новоутворення та пухлини в жіночих статевих органах під час сексу тиснуть на внутрішні органи, розташовані біля матки і можуть призвести до того, що жінка відчуває біль у животі після сексу.

Цервіцит, ендометріоз, вульвіт і бартолініт можуть стати причиною хворобливих відчуттів як під час інтимної близькості, так і після неї. Запалення шийки матки, вульви та спайкові процеси в малому тазі призводять до різких болів у піхві та в низу живота. Всі ці захворювання вимагають лікування, тому позбутися болю у животі без лікування основного захворювання у цих випадках не вийде.

Також ми розповідали, чому краще спати не в піжамі, а без: поради сексолога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора