Догори
Дати відгук

Лікар перерахував хвороби, під час яких не можна їсти фрукти

Вживання фруктів може бути небезпечним. Не для всіх.

2 хв на прочитання20 Вересня 2022, 13:36
Поділитись:

Зокрема, за словами експерта, у зоні підвищеного ризику люди з інсулінорезистентністю, зокрема з діабетом, а також пацієнти з лептинорезистентністю, подагрою, підвищеним рівнем сечової кислоти в організмі, громадяни з екземою, дерматитом, зайвою вагою, ожирінням. Протипоказаннями до прийому фруктів також може бути біль у суглобах, проблеми зі стільцем, здуття живота та газоутворення.

Причому, зазначає Кутушов, навіть якщо жодних таких захворювань та синдромів немає, вживати фрукти варто у помірних кількостях. Наприклад, лікарі рекомендують обмежити кількість фруктози 25 г на день. Це приблизно відповідає двом великим яблукам.

У принципі, люди з підвищеним рівнем глюкози в крові регулярно отримують від лікарів рекомендації, де прописано обмеження кількості фруктози. Але контролювати кількість бананів, що з'їдаються, і яблук потрібно не тільки їм. Як зазначає експерт, коли фруктоза переробляється у печінці, утворюються жири. При регулярному сильному впливі на печінку, може розвинутися гепатоз. Також при переробці фруктози утворюється сечова кислота, коли її концентрація значно зростає, вона блокує дію інсуліну та відбувається перетворення глюкози на жир. Тому якщо їсти фрукти без обмежень, то схудненню це явно не сприятиме.

Звичайно, найбільше фруктози в цукрі. Наприклад, у 100 г рафінаду міститься 50 г глюкози. А в шоколаді – 15. Для порівняння у родзинках та інжирі 28 та 24 грами відповідно, у куразі – 13 грамів.

Зазначимо, що сухофрукти традиційно позиціонуються як продукти здорового харчування і часто саме ними прагнуть замінити той же шоколад.

У 100 грамах чорниці міститься 9 грамів фруктози, у винограді – 8, у яблуках – 6,2 грама, у бананах – 6 грамів, у грушах – 5, у персиках – 4 грами.

Таким чином, якщо обмежень харчування немає, то відмовлятися від фруктів не варто. Але при їх вживанні необхідне відчуття міри.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання14 хвилин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання56 хвилин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора