У нас каші є однією із традиційних страв для сніданку – це щільна ситна їжа, яка може давати багато енергії, необхідної вранці для роботи, навчання та іншої активності. Але дієтолог Михайло Гінзбург попередив: не всі каші можуть вважатися корисною їжею, особливо вранці, коли від з’їденого сніданку залежать багато важливих фізіологічних процесів в організмі.
«Каші – один із найпопулярніших видів сніданку для дітей та дорослих. Однак не всі з них є корисними для здоров’я», – зауважив лікар-дієтолог.
Медик назвав найбільш шкідливі вранці каші: такими є манна та рисова. Ці страви в кінцевому варіанті передбачають додавання молока або вершків, цукру, олії – таким чином, вони можуть бути надто калорійними. При цьому, вони містять багато рафінованих вуглеводів, майже не містять клітковини – організм засвоює їх дуже швидко і процес такого засвоєння створить надлишок енергії, яка відкладеться в жир. Дані каші сприяють різкому зростанню цукру в крові: манка і рис настільки серйозно перероблені, що в них майже не залишається поживних речовин, і їхнє вживання дуже швидко веде до виділення в кров глюкози.
Регулярне вживання манної та рисової каші робить людину схильною до зайвої ваги та гіперглікемії, з якими пов’язаний ризик розвитку інших небезпечних ускладнень, підкреслив Гінзбург.
“Манна та рисова каші можуть провокувати розвиток сучасних хвороб, підвищуються ризики ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету другого типу та гіпертонії”, – застеріг експерт.
Фахівець порекомендував їсти каші, виготовлені з «грубих» цільних круп на кшталт вівса, ячменю, перловки або коричневого рису.