Легені планети знову під загрозою: вирубування тропічних лісів Амазонії зросло вперше за 15 місяців

1 хв на прочитання12 Серпня 2024, 18:38
Тропічні ліси Амазонії відіграють важливу роль у формуванні глобального клімату. Попри обіцянки бразильського уряду, останнім часом великі території знову були вирубані. Фото: Алан Чавес/AFP/Getty Images

Тропічні ліси Амазонії простягаються через дев'ять країн, але більша частина розташована в Бразилії.

Вперше за останні 15 місяців вирубування лісів в амазонських тропічних лісах Бразилії знову зросло. За офіційними даними, минулого місяця було знищено 666 км2. Це на 33 % більше, ніж у липні того року (500 км2), розповідає Die Zeit.

За даними бразильського уряду, страйк в агентстві з охорони навколишнього середовища Ibama був одним з факторів, що вплинули на збільшення в липні. Крім того, за даними Міністерства охорони навколишнього середовища, зниження вирубування лісів у липні 2023 року було дуже високим.

За останні 12 місяців масштаби вирубування лісів скоротилися на 45,7 % порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Якщо в період з серпня 2022 року по липень 2023 року було знищено 7 952 км2 лісів, то в період із серпня 2023 року по липень 2024 року — лише 4 315 км2.

Тропічні ліси Амазонії простягаються через дев'ять країн, але більша частина розташована в Бразилії. Це один із небагатьох збережених великих первісних лісів у світі, де мешкає більше видів рослин і тварин, ніж у будь-якому іншому місці на Землі. Завдяки мільярдам дерев він також є особливо важливим резервуаром CO₂ для глобального клімату.

Вступивши на посаду в січні 2023 року, президент Бразилії Луїз Інасіу Лула да Сілва оголосив, що покладе край незаконному вирубуванню лісів до 2030 року. За часів попередника Лули, ультраправого Жаїра Болсонару, вирубування лісів значно зросло.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: