Лайка під час війни корисна — науковці

2 хв на прочитання09 Квітня 2022, 22:02

Однак єдиної теорії, яка пояснює експериментальні дані, наразі немає.

Правильне і гарне мовлення — це важлива ознака культурної людини. Проте у воєнний час лайки і навіть мат — це не тільки позиція, а й ефективний знеболюючий засіб, який також може додати сили. Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Він веде мову про дослідження, які показують: «набір імпульсивного мовлення» (мат і лайливі слова) і звичайний корпус слів перебувають у різних відділах мозку. Науковці вважають, що це область базальних гангліїв (ураження призводить до копроролії). Описано випадок французького священика, у якого після інсульту зникла вся мова, але вціліли лише матюки, а також випадки лікування раку мозку, коли доводилося проводити резекцію великих ділянок лівої півкулі — такі люди втрачали здатність виробляти осмислену мову, але зберігали лайки.

Цікаво, що подібні «вигадані» слова не мають такого ефекту.

«Єдиної теорії, яка пояснює експериментальні дані, немає. Одні науковці вважають, що це ефект перемикання уваги, другі — лайка стимулює симпатичну систему, треті — посилює глобальне гальмування, також є версія про стимуляцію виділення ендорфінів. У будь-якому разі, в екстремальних умовах це може вам трохи допомогти (зменшити біль і підвищити витривалість), але це не годиться для повсякденного використання з очевидних причин. Як і опіоїдами, цим не можна зловживати», — говорить Андрій Біловешкін.

Також ми розповідали про «бучанський синдром»: психологи розповідають, як жити далі після побаченого в Бучі.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: