Догори
Дати відгук

Київ – не Берлін: фоторепортаж про акцію протесту «СТОП Фейк Пандемія»

Те, про що не написали українські блогери

5 хв на прочитання31 Серпня 2020, 15:33
Поділитись:

«Ви журналіст? Тут є преса?» – із подивом сказала одна учасниця мітингу, побачивши журналістське посвідчення GreenPost.

І справді мало журналістів, на відміну від стрімерів та блогерів, висвітлювало «Міжнародний протест проти брехливої пандемії та карантину».

Нагадаємо, що в суботу, 29 серпня, у низці країн світу відбулася ця акція. Серед них Німеччина та Швейцарія.

В Україні, окрім Києва, до протесту долучилися Хмельницький, Львів, Нікополь, Одеса, Чернівці.

Проте рекорд залишився за Берліном, де влада намагалася заборонити протести, та понад 6000 судових позовів змінили ситуацію.

Якщо порівнювати з попереднім подібним протестом, то людей побільшало в рази (до кількох сотень).

Врахували організатори й інші свої помилки. Цього разу хоч і подавали заявку від ГО «Ведичний світ», але, оскільки це не всім близько, позиціюонували себе як «STOP Fake Pandemic / СТОП Фейк Пандемія». Офіційним організатором акції став усе той же Сергій Мікітен, і список спікерів цього разу був іншим.

Переважно це були громадські активісти – очільник ГО «Націонал-патріотичний рух України» Михайло Ковальчук, правозахисниця Інга Сабова, голова ГО «Захист звичайних людей» Дмитро Павліченко, педагог Ірина Шатська, виступав актор і художник Опанас Лахов.

Деякі виступи були, м’яко кажучи, дивними, але атмосфера заходу це дозволяла – вона була не так протестною, як фестивальною.

Сюди вписались і влаштований козаком Савою (найколоритнішим спікером) танок, яким учасники «закрутили енергетику», і розіграш алкогольних призів (у якості найдієвіших ліків від коронавірусу), влаштований ГО «Сябри Волині». А от коли ті ж «Сябри Волині» публічно заявили про свою підтримку чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка, це пролунало дещо дивно, хоча й не настільки, як вигуки «Пу-тін! Пу-тін!» на берлінському протесті.

Загалом же українська акція цього разу була набагато краще організована. Ще на підході потенційних учасників зустрічав «спецзагін "STOP Fake Pandemic / СТОП Фейк Пандемія"», агітуючи відвідати мітинг.

Вікторія Дмитрієва, громадська активістка, говорить, що на такі активні дії її сподвигла небайдужість. Волонтерка розповідає, що сама купила собі футболку з символікою протесту і здала 500 грн у фонд проведення акції (подіум, банери тощо), а також роздрукувала тисячу листівок власним коштом. Звісно, роздавала їх напередодні також сама з іншими волонтерами.

«У мене був нервовий зрив після вчорашніх спроб достукатися до когось, – говорить вона. – Просто, як промоутери, роздавати те, за що я заплатила? Я мала запросити людину на акцію, донести інформацію». Вікторія скаржиться, що люди загнані в режим «робота – дім», тому не мають ні часу, ні сил замислюватися про те, що відбувається.

Частина випадкових перехожих категорично не хотіла слухати аргументи «спецзагону "STOP Fake Pandemic / СТОП Фейк Пандемія"», а цілком із ними погоджувалася.

Ми побачили це на власні очі, коли перехожий без маски, якому Вікторія запропонувала узяти участь в акції, запевнив, що він у цій темі з весни, тому потреби ходити на такі акції не має.

Серед учасників акції було чимало яскравих персонажів.

 

Людиною у протигазі виявився Олександр Пілкін, президент ГО «Центр сприяння протидії корупції» та директор БФ «Життя всупереч». «Ця акція організована нашими партнерами, – говорить він. – Я прийшов на неї, щоб підтримати "СТОП Фейк Пандемія" – і, як ми знаємо з рішення Конституційного суду, карантин визнали неконституційним. Низку статей, положень… Основне, на що посилався Конституційний Суд, – це обмеження свобод громадян. Звичайно, це прецедент для скасування решти постанов».

Протигаз був покликаний уособлювати спроби вдягнути на всіх безликі ЗІЗ. При цьому Олександр Пілкін упевнений, що протигази справді є ефективними, навіть при хімічній атаці, і запитує: чому держава не видає таких ЗІЗ населенню, а лише говорить про маски, які до того ж треба добути самим?

Він не сумнівається в існуванні SARS-CoV-2, але не вірить, що в Україні хтось може вивчати цей вірус об’єктивно.

Киянка Надія прийшла з 10-місячним сином, щоб подивитися, скільки людей в Україні мають спільні погляди. Вона говорить, що очікувала гіршого, коли побачила, що спочатку людей було зовсім мало.

Загалом на акцію не лише прийшли кияни, а й приїхали активісти з Вінниці, Сум, Чернігова, Черкас та інших міст.

Сам Сергій Мікітен говорить, що скрізь ходить без маски – його впізнають і не чіпають, але цього замало – активіст прагне скасування обмежень для всіх, а не лише для себе особисто.

Поки що організатори не готові замахуватися на безстрокові акції і штурмувати Рейхстаг, але акція стала своєрідним показником, що свідчить про наростання протестних настроїв серед українців. Тим більше, бренд «STOP Fake Pandemic / СТОП Фейк Пандемія» виявився дуже вдалим.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитання7 годин тому
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитання18 годин тому
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитанняВчора
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитанняВчора
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитанняВчора
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
Більше з GreenPost