Киянин Андрій Пивовар уже впродовж 15 років пече бездріжджовий крафтовий хліб. У мирний час постачав свою продукцію по всій Україні. А з першого дня війни свіжі паляниці, булочки та круасани відправляє нашим воїнам.
Недавно ж чоловік розробив новий сорт хліба на честь військових подій у селищі Чорнобаївці (передмісті Херсона), де ЗСУ на сьогоднішній день вже 15 разів завдавали ракетних та артилерійських ударів по позиціях рашистських загарбників. Втрати останніх обчислюються десятками одиниць техніки й сотнями – особового складу.
«Символізм цього хліба полягає в тому, що чорнослив – то обвуглені орки, що залишилися у землі, білий льон – іскри від української артилерії, а мускатний горіх – порох», – пише пан Андрій на своїй сторінці у Фейсбуці.
Він зазначає, що не тримає свій рецепт у секреті та готовий поділитися ним з усіма охочими.
Зараз ентузіаст випікає продукт першої необхідності для тероборони та двох київських шпиталів. Робити це допомагають йому волонтери, які досі не мали спеціальних навичок. Один із них – Володимир – проектував згадану пекарню, його дружина Марина – текстильний дизайнер, ще одна працівниця Ірина – ландшафтний дизайнер. Така команда за день видає «на-гора» близько 200 хлібин, вносячи свій посильний внесок у перемогу.
Водночас команда виготовляє смаколики для наших захисників – булочки, рогалики, круасани. Щоб і на передовій лінії їм було смачно, як у рідної неньки.
«Ми поборемо ворога, і я знову пектиму хліб. Для людей, які люблять життя, ненавидять війну й хочуть миру», – каже киянин.
До слова, на Київщині акваферма з вирощування креветок стала вирощувати овочі.